Gazdaság

Király Júlia a válságról

A jegybank nem az inflációs félelmek miatt, hanem a pénzügyi stabilitás érdekében döntött október 22-én 300 bázispontos kamatemelésről - mondta Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke hétfőn, az MKB Bank által szervezett "Vergődés vagy kilábalás" című budapesti konferencián.

A Lehman Brothers szeptember 15-i csődje előtt “csak pénzügyi turbulencia” jellemezte a világot, azóta pénzügyi válságról, totális bizalom vesztésről van szó. Király Júlia hozzátette azt is, hogy az Európai Unió dezintegrálta a nem euróövezeti tagokat, így Magyarországot is, amikor csak az euróövezet tagjai fölé emelt ernyőt.

válság abc

Amit a mindennapokban tudni kell a globális válságról.
Alaposan, hitelesen, közérthetően.
36 oldalas exkluzív melléklet csak a Figyelőben!
November 27-től az újságárusoknál.

Az MNB nem az inflációs félelmek miatt, hanem a pénzügyi stabilitás érdekében döntött október 22-én 300 bázispontos kamatemelésről – közölte az alelnök, aki úgy ítélte meg, hogy a gazdaság szereplői számára a forint árfolyamának stabilitása igen fontos.

Működtetni a rendszert

“Háborús időkben a forint volatilitása azaz árfolyamának kilengése a legnagyobb ellenfelünk” – fogalmazott Király Júlia. Véleménye szerint a mai helyzetben a jegybank egyik feladata, hogy működtesse a pénzügyi rendszert, s az első eredményként könyvelte el, hogy “már van egyhetes pénz az euró piacon”.

Az inflációt elemezve Király Júlia elmondta: a jelenlegi előrejelzés szerint 2010-re az árstabilitást jelentő 3 százalékra csökken.
Az MNB prognózisa szerint a GDP jövőre 1,7 százalékkal esik vissza, az optimista forgatókönyv nulla közeli visszaesést jelez, 2010-ben 0,5 százalékos növekedés várható, az optimista változat 2,0 százalék – jelezte az alelnök.

Visszaesés

Az MKB Bank GDP alappálya előrejelzése jövőre 0,7 százalékos visszaesést mutat, a pesszimista forgatókönyv szerint a visszaesés 1,4 százalék lesz – mondta a pénzintézet vezető elemzője. Kondrát Zsolt 2010-re alapesetben 3,5 százalékos növekedést vár, pesszimista esetben 0,2 százalékos növekedést.

A bank 2008. évi átlagos inflációs előrejelzése 6,1 százalék , decemberre 4,0 százalék, a jövő évi átlag és a decemberi egybeesik, mértéke 2,9 százalék.

Hét százalék

Az MKB Bank több változatot dolgozott ki a várható kamatpályára: a legnagyobb valószínűséggel (40 százalék) 2009 végére 7,0 százalékra esik az alapkamat. Ugyanakkor 30-30 százalék esélye van ennél gyorsabb illetve lassabb kamat csökkenésnek, optimista esetben 6,0 százalékra esik a jövő év végére, pesszimista forgatókönyv esetén viszont csak 10 százalékra – rajzolta fel a lehetőségeket Kondrát Zsolt.

Az MKB Bank alapesetben 245 forintos euró árfolyammal számol 2009 átlagában, a pesszimista forgatókönyv 265 forint/euró – mondta a vezető elemző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik