Gazdaság

Bush: nincs vége a válságnak, sok munka van hátra

George Bush szerint máris haladás történt a globális pénzügyi válságról kezdődött washingtoni csúcsértekezleten; az amerikai elnök a szombaton kezdődött zárt ajtók mögötti egyeztetés előtt nyilatkozott.

Bush úgy látja: a krízis okait és kezelésének útjait kereső mintegy két tucatnyi állam- és kormányfő “közeledik egy olyan megállapodáshoz, amely a kockázatos befektetések és a szabályozási hiányosságok jobb felderítését célozza”.

Az amerikai elnök leszögezte, hogy a válság nem ért véget és sok munka van hátra. A G20-csúcs részvevői megvitatják, hogyan lehet elkerülni a jövőben a mostanihoz hasonló, globális gazdasági összeomlással fenyegető válságokat.

Amerikai hírtelevíziók beszámolója szerint a washingtoni építészeti múzeumban rendezett tanácskozáson – amelyhez foghatót csaknem egy évtizede nem rendeztek – olyan akciótervet igyekeznek elfogadni, amely nyitottabbá teszi a pénzügyi piacokat, és rendelkezik egy korai előrejelző rendszer létrehozásáról. Ez utóbbi segítségével lehetne kitapintani az olyan spekulációs őrületet, amely az amerikai házingatlan-piaci buborékot felfújta.

George Bush szokásos szombati rádióbeszédében úgy értékelte, megkezdődött a hitelpiacok olvadása. Hangsúlyozta, hogy a válság nem a szabadpiaci kapitalizmus kudarcát jelenti, és a kormányzati beavatkozás nem lehet gyógyír mindenre. “A szabadpiac kapitalizmus előnyei több évtized óta bebizonyosodtak” – mondta, és a szabad kereskedelem fenntartásának fontosságát hangsúlyozta.

A Fox News konzervatív hírcsatorna értékelése szerint ez a találkozó alapvetően jelképes értékű, de ebben a fontos kérdésben annak is ereje van, hogy egy ilyen szintű találkozóra sor kerül. Elemzők szerint a vezetőknek vigyázniuk kell, hogy a tanácskozás ne forduljon vádaskodásba, amely csak gyöngítené a törékeny piacokat.

Angela Merkel német kancellár riportereknek azt mondta: egyetértés fog születni egy olyan tervről, amely csaknem 50, jövő márciusig végrehajtandó intézkedést tartalmaz. “A lényeg az, hogy minden piaci szereplőt, minden terméket és piacot valóban szabályozni és ellenőrizni kell” – szögezte le.

Gordon Brown brit miniszterelnök a tanácskozás megkezdése előtt úgy nyilatkozott, hogy a vezetők haladást érnek el “nehéz feladatokban”. Hozzátette, hogy valószínűleg nem születik végső megállapodás a globális szabályozás és reform részleteiről. Várható eredménynek nevezte, hogy a találkozó részvevői gyors hatású lépésekről, például adócsökkentésekről vagy a közkiadások növeléséről dönthetnek.

A zárónyilatkozat szövegét ismerő európai diplomaták jelezték: a következő pénzügyi válságkonferenciát valószínűleg 2009 áprilisában, Londonban, Párizsban vagy Tokióban rendezik meg, amelyen már az új amerikai elnök, Barack Obama is jelen lehet. Obama szombati rádiós üzenetében üdvözölte a válságtanácskozást. Mint hangsúlyozta, “a globális gazdasági krízis koordinált globális választ igényel”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik