Gazdaság

A Moody’snak tetszik a magyar IMF-csomag, de nem változtat

A Magyarországnak összeállított 20 milliárd eurós pénzügyi védőcsomag enyhíteni fogja a magyar bankrendszerre októberben nehezedett nyomást, de hatásai csak fokozatosan fognak jelentkezni, és közvetlenül nem eredményez pozitív banki osztályzati lépéseket - áll a Moody's Investors Service kedd este Londonban kiadott állásfoglalásában.

A nemzetközi hitelminősítő az elemzés szerint azzal számol, hogy az IMF, az EU és a Világbank által összeállított pénzügyi csomag hozzájárul a Magyarország iránti bizalom helyreállításához, és javítja a likviditást, valamint a magyar bankok devizafinanszírozási hozzáférését.

Pozitív bankbesorolási lépések azonban akkor is valószínűtlenek, ha a csomagból a megállapodás alapján közvetlen támogatásban részesülnek egyedi bankok. A Moody’s által osztályzattal ellátott összes magyar bank már jelenleg is élvez bizonyos rendszerszintű támogatást, az esetleges kormányzati beavatkozásból pedig akár olyan alapvető gyengeségekre is következtetni lehetne, amelyek az adott bank besorolásában eddig nem tükröződtek, áll a cég állásfoglalásában.

A hitelminősítő az elemzés szerint továbbra is negatívan ítéli meg a bankrendszer alapvető hitelpiaci kondícióinak kilátását a következő 12-18 hónapra, mivel a kormány által tervezett költségvetési intézkedések és a kölcsönkihelyezési aktivitás lanyhulása miatt tovább lassul a gazdasági növekedés. Ez azzal járhat, hogy romlik a magyar bankok kiskereskedelmi és vállalati hitelportfóliójának minősége.

A Moody’s szerint a magyar bankrendszer növekedésének lassulása önmagában nem feltétlenül kedvezőtlen tényező az elmúlt évek gyors bővülése után, mivel időt enged a bankoknak a kockázatkezelés finomhangolására és a hitelportfólió-tisztításra. Egyes bankokra azonban lefelé irányuló besorolási nyomás nehezedhet, ha pénzügyi alapmutatóik gyorsan romlanak, vagy piaci pozíciójuk jelentősen gyengül, fogalmaznak a hitelminősítő londoni elemzői.

A Moody’s szerint emellett a zömmel külföldi tulajdonban lévő magyar bankok erős anyavállalati finanszírozási függősége sebezhetővé teszi e pénzintézeteket a tulajdonos céget érintő fejleményektől. Ezért az anyavállalat besorolásának esetleges változásai negatív kihatással járhatnak a magyar bankok adósi és betéti osztályzataira is, mivel a Moody’s besorolási metodikája figyelembe veszi az anyavállalati támogatást, áll az elemzésben.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings féléves globális bankrendszer-kockázati felméréseinek Londonban múlt héten kiadott legfrissebb összeállításában ugyanakkor a magyar bankrendszer kapta egyedüliként a feltörekvő európai térségen belül a lehetséges legjobb osztályzatot a ház által kidolgozott indexsorban, amely a hitelkihelyezésekből és az ezek táplálta árfolyambuborékokból eredő rendszerszintű potenciális stresszt méri.

A Fitch szerint a feltörekvő Európában tavaly 31 százalékkal – a világgazdasági átlag kétszeresével – nőtt reálértéken a hitelkiáramlás.

A térségi átlagon belül azonban Magyarországon volt a legalacsonyabb a hitelkihelyezések növekedése. A magyar piacon, nominálértéken 18,8 százalékkal nőtt a kölcsönzés 2007-ben, a 2008 júniusával zárult egy évben a nominális ütem 15,5 százalékra lassult, 2006-2007 átlagában, reálértéken számolva pedig mindössze 10,0 százalékos volt a hitelnövekmény Magyarországon, a Fitch adatai szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik