Gazdaság

Már nyereséges az UBS svájci bank

Az UBS AG svájci bank, amely az európai pénzintézetek közül a legnagyobb veszteséget szenvedte el a pénzügyi válság miatt, a harmadik negyedévben nyereséget könyvelt el. Keddi banki közlés szerint az UBS 296 millió svájci frank (256 millió euró) adózott nyereséggel zárta a negyedévet a megelőző négy negyedév folyamatos veszteségei után.

A legnagyobb svájci bank kedvező változások jeleit érzékeli azóta, hogy múlt havi bejelentés szerint 6 milliárd frankos tőketámogatáshoz jutott az államtól, illetve 60 milliárd eurós kétes eszközállományát a svájci központi bank egyik alapjába helyezte át. A bank közleményében bátorítónak nevezi a nettó pénzáramlásban tapasztalható mozgásokat. Ugyanakkor a létszámcsökkentés teljes hatásában majd csak ezután lesz érzékelhető. Az UBS a harmadik negyedév végén mintegy 80 ezer alkalmazottat foglalkoztatott, közel 1900 fővel kevesebbet a megelőző negyedévhez képest.

Az UBS a harmadik negyedévben további 4,4 milliárd eurós állomány leírására kényszerült, ami meghaladja a többi európai bank leírásainak mértékét. Összesen a válság kezdete óta 49 milliárd eurónyi tartozást írtak el.

A bank részvényei 60 százalékkal estek az év elejei óta, ami alig rosszabb, mint a Dow Jones európai bankindexének 52 százalékos veszteségénél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik