Gazdaság

Kínai bankkal szerződött az MFB

Együttműködési keretmegállapodást írtak alá Budapesten a Magyar Fejlesztési Bank és a China Development Bank képviselői. A két állami tulajdonú intézmény a jövőben együttműködik beruházások kölcsönös finanszírozásában, valamint egyes projektek társfinanszírozásában.

Az MFB vezérigazgatója, Erős János az aláírást követően elmondta, hogy „két egyenrangú, bár nem azonos tőkeerejű bank kötött szerződést olyan időszakban, amikor a nemzetközi pénzpiaci válság következtében a bankközi és a nemzetközi banki együttműködés feltételei nehezebbé váltak.”

A vezérigazgató a megállapodás létrejöttének pozitív üzenetértékén túl kiemelte, hogy az kölcsönös előnyökkel jár mindkét fél számára. „A kínai partnerrel közös társfinanszírozás révén új lehetőségek nyílnak a hazai fejlesztésekhez szükséges források bevonására, a két ország közötti dinamikus együttműködés további elmélyítésére” – hangsúlyozta Erős János.

Kína a világgazdaság egyik leghatalmasabb és továbbra is nagyon dinamikusan fejlődő gazdasága, amely több mint kétezermilliárd dolláros devizatartalékkal rendelkezik. Ennek jelentőségét a nemzetközi pénzügyi válság különösen felértékelte.

A China Development Bank nevében a szerződést aláíró Liu Bing, közép-európai projektfejlesztésért felelős csoportvezető megerősítette, hogy vizsgálják a nagyobb volumenű projektekben való társfinanszírozási lehetőségeket, a magyarországi fejlesztési hitelprogramok forrástámogatását, illetve az MFB portfóliójába tartozó egyes projektek közvetett szindikált hitelekkel való finanszírozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik