Gazdaság

A csehek fittyet hánynak a válságra

Hétfőn egymás után jelentették be az európai kormányok a pénzügyi válság legyűrésére elhatározott lépéseiket, melyek között ezúttal jelentős összegű állami garanciavállalás is szerepel. A csehek nem segítik meg bankjaikat.

A nagyobb államok sorában Olaszország kormánya is tudatta újabb intézkedését, miszerint a helyi bankok megsegítésére 20 milliárd eurót is meghaladó összeggel kész rendelkezésre állni, amelynek lényege a bankközi hitelek állami garantálása és szükség esetén a bankok újratőkésítése a banki csődök megakadályozására.

Az összeg viszonylag szerény mások pénzügyi mentőcsomagjaihoz képest. Írország kormánya például több mint 485 milliárd eurót szán – kétéves garanciavállalás keretében – az ország nagybankjainak, az ország egész bankrendszerének átfogó védelmére. Ebben a csomagban a betétesektől az alárendelt banktartozásokon át több garancia szerepel. A banki mentőtervben az Írországban működő nagyobb külföldi tulajdonú bankok is benne vannak, a garanciához az ország már meg is szerezte az EU hozzájárulását.

Berlin 500 milliárd eurós csomagja

Németország háború utáni történetének legnagyobb pénzügyi mentőcsomagját, egy összesen 500 milliárd eurós mentőcsomagot fogadott el hétfőn a berlini kormány. A bankok megsegítésére hivatott mentőcsomagot Angela Merkel kancellár ismertette hétfő délután a nyilvánosság előtt. A kancellár rendkívüli sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy a csomag a pénzügyi rendszer stabilizálását, a bankokkal szembeni bizalom helyreállítását és elsődlegesen az állampolgárok, nem pedig a bankok érdekeit szolgálja. Utalt arra is, hogy a vállalt kötelezettségek miatt nem teljesíthetők a költségvetés szanálására tett korábbi ígéretek.

A francia állam 320 milliárd euróig nyújt “normál piaci áron fizetős” garanciát a bankközi hitelekre és 40 milliárd eurót szán a nehézségbe jutott bankok feltőkésítésére – jelentette be hétfőn a rendkívüli kormányülést követően Nicolas Sarkozy államfő. A francia elnök szerint jelenleg a legfontosabb a bankközi hitelek piacának újraindítása, ugyanis a bankoknak nincs likviditása tevékenységeik folytatásához, s ezért meg kellett teremteni annak a feltételeit, hogy a pénz újra elkezdjen mozogni. A bankágazat finanszírozásához a francia állam egy külön szervezetet is létrehoz.

“Sógorék” is garanciáznak

A spanyol kormány hétfőn bejelentette: 100 milliárd eurós garanciaalapot hoz létre a helyi bankközi hitelezés elősegítésére. Mint a miniszterelnök közölte, ez a garanciaalap az állam idei tevékenységét támogatja a hitelezésben.

Ausztria kormánya hétfőn 85 milliárd eurós garancia megadását helyezte kilátásba bankjainak, továbbá 15 milliárd eurót banki részvények vásárlására. Wilhelm Molterer pénzügyminiszter kiemelte, hogy a “vaskos és átfogó” tervet az európai (azaz euróövezeti) államok vasárnapi megállapodásának értelmében alkotta meg.

A csehek köszönik jól vannak

Miközben a fenti országok, követve számos európai társuk példáját, mentőintézkedéseket ismertetnek, az euróövezethez nem tartozó Csehország pénzügyminisztériuma bejelentette, hogy nem tartja szükségesnek és nem is tervezi az ország bankszektorának támogatását pénzügyi csomaggal, mert a csehországi pénzintézetek jó egészségnek örvendenek, úgymond likviditási többletük van. Miroslav Kalousek pénzügyminiszter a Hospodarské Noviny című lapnak elmondta, hogy ő személy szerint nagyon óvatos ez euróbelépés dátumának kijelölésében. Elvileg elfogadja, hogy a gyors belépés a jó, de szerinte megfontolásra késztet az a tény, hogy számos ország most nem tartja annyira fontosnak magára nézve a stabilitási paktumot, az európai vezetők most inkább a pénzintézetek megsegítésével foglalkoznak és a paktumot kicsit félreteszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik