Gazdaság

Egy friss kékfrankos

Tán a legnagyobb tudású, hungarikumnak (kárpátikumnak) tekinthető kékszőlő a kékfrankos a klimatikusan inkább a fehérszőlőnek kedvező Kárpát-medencében.

Egy friss kékfrankos 1

(Ámbár a globális klimax egyre szaporodó hőhullámai kezdik korrekt balkáni országgá stilizálni országocskánkat.) A kékfrankos korrekt, megbízható, fagytűrő jószág, aki leginkább karcsú, burgundias szerkezetű bort ad. Osztrák és újvilági hatásokra fekete, testes és barrikolt tételeket is készítenek belőle, de kérdés, hogy kékfrankosból cabernet-t kell-e készíteni, vagy kékfrankost. És a hírek szerint nem véletlen, hogy a magát Blaufraenkischlandnak hívó Közép-Burgenlandban is pinot-t meg shirazt ültetnek a gazdák, mert értékesítési problémákról csicseregnek a dögkeselyűk. Egy euróért vagy még kevesebbért lehet csak eladni a kékfrankost állítólag, a világ ugyanis nem kattant rá, nem látja elég izgalmasnak. Lehet, hogy helyén kell kezelni, nem nagy borokat, hanem nem túl komplex, karcsú, gyümölcsös, szép hétköznapi borokat kell faragni belőle, ami nem kis dolog, a hétköznapnak is műalkotásnak kéne lennie.

Egy ilyen típusú szép kékfrankost penderítünk a Borpultra ezen a héten. Borunk szülőhelye Szekszárd, jó kis álmos, vonzó, kulturált, svábos városka, körül a löszhegyek bonyolult öbleiben eszményi bortermő dűlők. A 4,5 hektáros kézműves családi pincészet ültetvényei a legjobb dűlőkben terülnek el (Iván-völgy, Porkoláb-völgy, Görögszó, Gyűszű-völgy, Decsi-hegy és Baranya-völgy). Most 5 ezer palacknál tartanak, a cél maximum 30 ezer magas minőségű, egyedi bor, olyan, ami nem a barrikhordóról szól; ezt 2012-re akarja elérni az ifjú borász, Németh János.

A bor rubinszínű, intenzív és tiszta illatú, telt, extraktja 28 gramm/liter fölött lehet, intenzíven meggyes aromái szép savak tengelyén forognak. Ez a szinte fehérboros, de egyáltalán nem kilógó vagy éles, 6,4 gramm/literes sav télleg a bor tengelye: ez adja meg fő karakterjegyét, a hallatlan frissességet. Átlagon felüli, igazi jó, karcsú vörösbor ez, melyet öröm inni. Németh János szép és szimpatikus borai olyan 1500 forint körüli áron forognak.

Kékfrankos 2005, Németh János, Szekszárd › Rubinszínű, intenzív és tiszta illatú, telt bor › 1500 forint körül

Ajánlott videó

Olvasói sztorik