Gazdaság

Bill búcsúfellépése

A Microsoft első emberének visszavonulása mellett leginkább egy lézertévé és egy új zsebtévé zaklatta fel a látogatókat az idei Consumer Electronic Show-n.

Kegyes volt Steve Jobs az idei Las Vegas-i Consumer Electronic Show-hoz (CES), miután tavaly jócskán alávágott a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiállításának. A rendezvényt, amelyet cége, az Apple évek óta bojkottál, a Szilícium-völgy fenegyereke 2007-ben azzal gyengítette le, hogy pár száz kilométerrel arrébb, az eseménnyel párhuzamosan zajló Macworld Expón bemutatta az iPhone-t. Ezzel elérte, hogy akkor Las Vegasban nem a Microsoft új operációs rendszeréről, a Vistáról beszéltek az IT-szektor hívei, sokkal inkább a San Franciscó-i mobiltelefon-bejelentésről.


Bill búcsúfellépése 1

Bill Gates a színpadon. „Háttérzenészként” folytatja. Fotó: Reuters

Jobs az idén gesztust tett: cége éves seregszemléjét egy héttel később indította. Vagyis hagyta, hogy a CES nyitóelőadásán, amelyet 12 éve a Microsoft első embere tart, Bill Gatesre figyeljen a világ, aki nem mellesleg búcsúzni jött Amerika e-játszóterére. Júliustól ugyanis az alapító nem vesz majd részt aktívan a Microsoft életében. Harminchat évnyi munkaviszony után hátrébb vonul, idejét és pénzét a jótékonykodásra fordítja. Búcsúvideója, amelyben George Clooney, Steven Spielberg, Bono, Hillary Clinton, Barack Obama is vállalt epizódszerepet, patetikus helyett kifejezetten szórakoztatóra sikerült. A Microsoft-részvény újra 30 dollár fölé emelkedő árfolyama okán a világ leggazdagabb emberének számító Gates nem ekkor, hanem az előadás záró pillanataiban ment a mennybe. Akkor, amikor a vállalat szórakoztató termékekkel foglalkozó igazgatójával, Robbie Bachhal állt a színpadon. Bach – aki fél év múlva Gates utódja lesz – a karácsonyi szezon slágerjátékán, a Guitar hero 3-on indítványozott párbajt jelenlegi főnökével. Ebbe Gates – megcsillantva énje lazábbik felét – belement, miután Bach 20 dollárt tett fel a küzdelemre. Míg Robbie Bach a Welcome to the Jungle szakszerű előadására a Guitar hero 3 bajnokát hívta segítségül, Gates műsorszámát a dal eredeti gitárzsonglőre, Slash, a legendás Guns N’Roses együttes tagja támogatta meg. Gates ezzel el is döntötte a „hatalmas” tétért folyó versenyt – egyben nyomatékot adott a nyárig fennálló erőviszonyoknak.

A nyitóprogram ezt leszámítva kevés meglepetést tartogatott. Előadásában Gates a billentyűzet és az egér elsorvadásáról vizionált, amelyeket szerinte a természetes irányítási formák – a beszéd, az érintés, a mozdulatok felismerésének lehetőségei – váltanak fel. Elméletben, mert addig még sok megoldandó feladat vár a programozókra.

Igaz, a hardvergyártók 200 ezer négyzetméteresre épített, gigantikus kirakodóvásárának kínálatát végignézve, a Motorola komolyan gondolja a gombok eltüntetését. A ROKR E8 zene-telefonkészülékén ezt már tapasztalhatjuk is. A navigáció itt egy, az iPodhoz hasonló körtárcsával történik. Még nagyobb durranásnak tűnik a Motorola DH01 jelű zsebtévéje, amely az iRiver B20 készülékével kel versenyre. E gépek érdekessége, hogy kezelik a mobil-televíziós szabványokat, és az utcán, menet közben nem csak adásokat lehet nézni velük, de azokat rögzíteni is lehet a memóriába. Az iRiver által támogatott digital media broadcasting (DMB) csak Dél-Koreában működik, a másik digitális földfelszíni mobiltévé szabvány, a digital video broadcasting for handhelds (DVB-H) kísérleti adásai azonban már idehaza is elkezdődnek, így a Motorola e szabványt támogató újdonsága vélhetően kelendőbb lesz.

A CES

A világ vezető szórakoztatóipari seregszemléjét 1967-óta rendezik meg az Egyesült Államokban, újabban Las Vegas-i helyszínnel. A kiállítás többször írt már történelmet. Itt debütált annak idején a videomagnó, a Commodore 64, a CD, a DVD, miként az Xbox is. Az idei seregszemlén kiállítóként részt vett az iGO nevű navigációs szoftverével befutott izraeli-magyar vegyes vállalat, a Nav N Go is.

Nagyot szólt a Panasonic 150 colos, azaz 3,8 (!) méter átmérőjű plazmatévéje is, amely legalább 4-5 méter távolságból ad csak élvezetes képet, gyártói ezért például repterekre javasolják elhelyezni az abszolút gigászt. A plazmatévék méretnövekedése elismerésre méltó, a tavalyi CES-en ugyanis még a Sharp 108 colos berendezése volt a rekorder. A klímaváltozás jegyében a Philips kis fogyasztású 106 centis LCD tévével lepte meg a közönséget: a 75 wattos fogyasztás fele-harmada egy hasonló kategóriás készüléknek, kikapcsolt (standby) állapotban pedig akár 20-szor kevesebbet fogyaszt a maiaknál. Az Intel szintén az alacsony energiafogyasztást propagálja, ilyen processzorokat és lapkakészleteket szállít ez év közepétől mobil eszközökhöz. De álljunk meg egy szóra a Mitsubishi lézertévéjénél is. E prototípus esetében hátulról vetített lézersugarak állítják elő a képet, ami a gyártó állítása szerint fényesebb és színesebb, mint a plazmáké és az LCD-ké. A technológia kevesebb energiát igényel, ráadásul sorozatgyártás esetén olcsóbb is lehet.

Ha már kijelző, nem mehetünk el szó nélkül a videojátékosok kegyeit kereső 107 centis panorámamonitor mellett, amelynek végei enyhén meggörbülnek, így a gamerek immár a perifériás látásukat is a játék szolgálatába állíthatják. A monitor gyors, 0,2 millisecundumos reakcióideje ugyancsak álomszerű. A kábeldzsungel felszámolását célzó alternatívák közül a HP drótnélküli set-top boxsza érdemel említést. Drót fronton az USB 3.0 ígért áttörést: az üvegszálas kábelekkel a mainál tízszer gyorsabb adatátvitel lesz elérhető. Az autós mobiltévék és GPS egyre látványosabb megoldásokkal csábítanak. A tájékozódási pontok 3D-ben sokkal könnyebben felismerhetők, a megjelenítés esetenként már fotórealisztikus.

Annak érdekében, hogy a kiállításon csellengő tízezrek ne csak a kőkemény technikára koncentráljanak, itt-ott elszórtak néhány mosolyra fakasztó, vicces kütyüt is. Ilyen a zenelejátszóval súlyosbított hordozható karaoke-gép, amely a dalos kedvű japán turisták kegyeit keresi. De „sokkoló Las Vegas-i élményt” ígér a több tízezer voltos sokkolóval szerelt MP3-lejátszó is…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik