Gazdaság

Megújuló édesvízgyár

Tengervíz sótalanításával elméletileg akár a sivatagos területek nagyvárosainak ivóvízigénye is korlátlan mértékben fedezhető lenne, ám az erre szolgáló ma alkalmazott technológiák még jórészt igen drágák.












Megújuló édesvízgyár 1



Megújuló édesvízgyár 2

Megújuló édesvízgyár 3
Megújuló édesvízgyár 4

Ennek oka, hogy a napi több tízmillió köbméter édesvíz előállítására alkalmas sótalanító telepek rengeteg villamos energiát igényelnek – az áram e célra szolgáló felhasználását pedig csak a kőolajban gazdag közel-keleti országok engedhetik meg maguknak. India és Afrika száraz vidékein így más megoldást kell alkalmazni. A freiburgi Fraunhofer Institut mérnökei ezért az ipari méretű telepek helyett most kicsi, megújuló áramforrásokon alapuló, néhány háztartást kiszolgáló sótalanítókat terveztek.

Az új minierőművek napenergiával, annak hőhatását kihasználva működnek. Speciális membrán használatával édesítik meg a tengervizet, oly módon, hogy a felforrt sós folyadék a sótartalmát visszahagyva elpárolog, és a hártya túloldalán lecsapódik. A Kanári-szigeteken és Jordániában tesztelt, és már piacra kész rendszerben egy 6 négyzetméteres hőátalakító panel napi 120 liter ivóvizet képes előállítani, és azt napelemes pumpájával a vízvezetékrendszerbe táplálni. Egy köbméter, azaz 10 ezer liter víz ára így mintegy 10 euró, ami – összehasonlítva a palackos víz árával – igencsak vonzóvá teszi a néhány ezer eurós berendezést. A rendszert a Fraunhofer és partnerei által alapított SolarSpring nevű vállalkozás gyártja és forgalmazza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik