Gazdaság

Az elefántok ormányát utánzó műkezet

fejlesztenek német kutatók.

Ezt elektromos motorokkal feszített és ellazított, a kar vázára spirálisan feltekert elasztikus húrok mozgatják, ahhoz hasonlóan, ahogyan az elefántok nehéz tárgyak emelésékor használják ormányukat.

A csapvíz ízét és szagát tesztelik
amerikai kutatók, mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy az újabban használt műanyag vízvezetékekből kioldódó vegyületek észrevehetően befolyásolják a víz ízét. Eredményeik szerint a nagysűrűségű polietilén (HDPE) csövek vize például szagosabb, mint a klórozott PVC-ből készülteké.

Kólibaktériumokkal termeltetnek bio-üzemanyagokat
amerikai szakemberek. Úgy módosították a mikroba génjeit, hogy az glükózt felhasználva képes az etil-alkoholnál magasabb fűtőértékű alkoholok előállítására. Most az ipari méretű termelés módszerén dolgoznak.

A világ legmagasabb lifttesztelő tornyát
építette fel a japán Mitsubishi társaság. A 173 méteres, Solae nevű épületet a felhőkarcolók térhódításával egyre keresettebb nagy teljesítményű liftek vizsgálatának szándékával emelték. A vállalat célja, hogy a maiaknál gyorsabb, csendesebb és biztonságosabb óriáslifteket tervezhessenek.

Házi atomerőművet fejlesztettek japán mérnökök.
A kisbusz méretű reaktor társasházak, vagy lakóparkok energiaellátására alkalmas. A negyven évre hitelesített erőmű Japánban már az idén forgalomba kerülhet, Európában és az Egyesült Államokban pedig 2009-ben kezdhetik meg alkalmazását.

A globális felmelegedés
Ecuador és Kolumbia fővárosainak vízellátását is fenyegeti, állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport. Quito és Bogota ivóvizének jó része ugyanis az Andok gleccsereiből ered, amelyek olvadásnak indultak a klímaváltozás következtében. A szakértők víztározók létesítésével előznék meg az ivóvízhiányt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik