Gazdaság

Apokalipszis, majd

Hivalkodó, üres, szórakoztató - a Legenda vagyok az év utolsó és valójában egyetlen szuperprodukciója, s az akciófilmek jövőjével kapcsolatos számtalan kérdést is megfogalmaz.

Az első kérdés: a tökéletes gyilkosság mint végső idea ideiglenes szüneteltetése után érdemes volt-e megalkotni a Tökéletes Magányos Hőst (THM)? Ha igen, márpedig a Legenda vagyok TMH-je egy „halálos vírus” következtében csaknem egyedül marad New Yorkban, akkor mire megy egy olyan tervvel, ami nem a világ megmentését irányozza elő számára. Bármilyen rafinált forgatókönyvíró is Akiva Goldsman (infantilizmusának csúcsa az Egy csodálatos elme, a mélypontja a Mr. & Mrs. Smith és a A Da Vinci-kód), azt kihagyta a számításból, hogy a magányos hős önmagában is a legrövidebb szavatossági idővel rendelkező lény, a TMH-nek viszont már aléltan rajongó közönsége sincs. A Legenda vagyok megmaradt hőse, dr. Neville – akit Will Smith játszik, kiválóan hozva a reménytelenség eleganciáját – a kezdést követő pazar félóra után lépésről lépésre kompromisszumokra kényszerül.


Apokalipszis, majd 1

A következő kérdés: mit engedhet meg magának író és rendező, amikor kiderül, hogy a városban maradtak féllények, a vírustól deformálódott zombik, akik sötétedéskor indulnak portyára, sőt vannak nem fertőzött túlélők, egy anya és fia meg még valakik Manhattanen túl? Nos, az a mérsékelten izgalmas megoldás következik, mint mindig: az érdekes sztori átkever teremtés-történetbe, amelynek központjában a hitét vesztett, önfeláldozó hős áll. Innen megnyugszik, kiszámíthatóvá válik, de nem esik szét a film, mert amellett, hogy a játékideje is elviselhető, összetartja Mr. Smith és a szintén remeklő német juhász, jól falaznak a speciális effektek, különösen a Brooklyn-híd összeomlásának képei, és érdekes módon az a végig kitartó érzés, hogy a történet lezárása valami szokatlant tartogat.

New York fantasztikusan adja 2012-es önmagát. Ha Smith reménytelenül magányos, akkor mit mondjunk, mit érezzünk a kihalt New Yorkról, ahol a Time Square-t benőtte a kukorica, a Union Square-en madárcsapatok, kengurucsordák tanyáznak, a szarvasokra oroszlánok csapnak le, a vadállatiságot kevésbé kedvelőknek, azaz a filmrajongóknak pedig ott a megvalósult ígéret: a Warner végre bemutatja Batman/Superman projektjét, aztán vége a világnak, valószínűleg. Akkor is lesz baj elég, ha mégsem jönne el az apokalipszis.

Legenda vagyok › Amerikai film › Rendezte: Francis Lawrance › Főszereplők: Will Smith, Alice Braga › 104 perc

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik