Gazdaság

Nem hitelből él a magyar

A megszorításokra nem hitelfelvétellel reagált a lakosság – állítja Monitor című kiadványában az Ecostat. Az állami kutatóintézet szerint jövőre 3 százalékosra gyorsul a növekedés, 5 százalék alá csökken az infláció és 1 százalékponttal mérséklődik a jegybanki alapkamat.

Az államháztartási hiány leszorítására vonatkozó kormányzati terv sikeresen végigvihető: az uniós módszertan szerint számított GDP-arányos deficit idén 6, 2008-ban 4,0-4,3 százalékos lesz – olvasható az Ecostat legfrissebb előrejelzésében. A kutatók szerint az egyenleg javulása egyharmad részben a bevételek növekedéséből, kétharmad részben a kiadások csökkentéséből fakad.

Az intézet prognózisa szerint idén 1,6, jövőre pedig 3 százalékkal bővül a gazdaság 7,9, illetve 4,9 százalékos infláció mellett. A kivitel idén 14,9, jövőre 12,1, a behozatal idén 13,1, jövőre pedig 11 százalékkal bővülhet, miközben a folyó fizetési mérleg hiánya az idei 5,2 milliárd euróról 5,1 milliárdra csökken. Az Ecostat arra számít, hogy a beruházások jövőre kis mértékben élénkülnek, a jegybanki alapkamat 1 százalékponttal, 6,5 százalékosra csökken 2008 végére.

A háztartások fogyasztása az idei 2,2 százalékos visszaesés után jövőre 0,9 százalékkal bővülhet; a közösségi fogyasztás 2007-ben 5,9, 2008-ban 3 százalékkal mérséklődik a csökkenő állami szerepvállalás miatt – áll az Ecostat negyedik negyedéves Monitor című kiadványában. A kutatók szerint a munkanélküliek aránya az idei 7,3 százalék után jövőre 7 százalék lesz.

A Monitorban az Ecostat cáfolja a közhiedelmet, amely szerint a magyarok hitelfelvétellel reagáltak volna a megszorításra. Az intézet által idézett adatok szerint a lakosság megtakarításainak összege szeptember végén 5 százalékos éves növekedés után elérte a 23 ezer milliárd forintot, míg hitelállománya meghaladta a 7 ezer milliárd forintot, és az állomány növekedési üteme a megszorítások tavaly őszi életbe lépése után csökkent. Mindez azt jelenti, hogy honfitársaink inkább tartalékaik felélésével, mintsem újabb hitelek felvételével reagáltak a Gyurcsány-csomagra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik