Gazdaság

Egy kedves tokaji

Van egy kalandvágyó francia borász, aki családostul Magyarországra, sőt, Olaszliszkára disszidált, s ott eredeti és fontos tokajikat készít.

Samuel Tinon ő, aki nem mellesleg az idén felkerült a Geo magazin toplistájára (a Geo hatezer mintából válogatta ki a világ 40 legjobb borát, ide került be Tinon 2001-es ötputtonyosa).


Egy kedves tokaji 1

Olaszliszkának ugye megvan a maga gazdag akusztikája, jelképe valaminek, amivel nem tud mit kezdeni ez az ország, ahogy még oly’ sok mindennel nem, noha növeli, ki elfödi a bajt. Tinonék jól érzik magukat itt, mert a falu melegebb és barátságosabb, mint mondjuk Bordeaux vagy Languedoc-Roussillon volt, ahol Samuel élt és dolgozott. Ha itt csinálunk egy gyerekzsúrt, mondja, eljönnek a szomszédok, ott nem jöttek, nem járnak át egymáshoz. A falut jól vezetik, a suliban olyan számítógépes oktatás folyik, ami Franciaországban megfizethetetlen lenne. A bordeaux-i borászcsaládból származó Samuel, aki azt vallja magáról, hogy nem forradalmár, inkább építkezni szeret, újvilági és olasz borászatokban végzett gyakorlatok után, 1991-ben érkezett Tokajra, ahol részt vett a Royal és az Oremus felépítésében, majd az ezredfordulót követően saját kis kéthektáros kézműves pincészetében elmélyült száraz szamorodni-kísérletekbe fogott. Aszúinak stílusa egyértelműen a két paradigma, a régi oxidált sötét és az új világos-virágos reduktív jellegű stílus ötvözete: hallatlanul finom faktúrájú, telt borai a hídaszúk, a két stílus értékeit ötvöző magasrendű borok közé tartoznak.

Ugye minden tokaji termékpiramis ideáltípusa könnyedebb száraz alapborokból, késői szüretelésű (esetleg szamorodnis) középosztályból és aszús csúcsokból áll; ezúttal egy könnyed száraz tokajit állítunk a Borpultra, a Tino Blanc 2005-öt. Világos zöldes-aranysárga, a furmint fajtajelleges zárt illatát mutatja, és azt a tinonos különösen lágy faktúrát, amit minden tétele. Nem egy bonyolult jószág, finom, integrált savakkal, utóízében a furmint almájával. Tartalmasabb és testesebb, mint a hasonló célú borok zöme. Funkciójára utal vicces neve (copyright by Malatinszky Csaba), mely jelezni akarja, hogy olyasmi, mint egy szép, hétköznapi pinot blanc. 4-5 euró közti áron érhető el, fehér húsok, saláták, káposztás ételek, tengeri herkentyűk mellé jó szívvel ajánlható.

Tino Blanc 2005, Samuel Tinon › Világos zöldes-aranysárga színű, furmint illatú, testes bor › Fehér húsok, saláták, káposztás ételek, tengeri herkentyűk mellé › 4-5 euró

Ajánlott videó

Olvasói sztorik