Gazdaság

Szólótáncok

Bár a szólólemezek kiválóan leföldelik a popművészek kreatív energiáit, valójában semmi másra nem jók, csak hogy elbizonytalanítsák a rajongókat.

Hová tegyék a szólóprodukciót? Az ábécé szerint katalogizált sorlemezek közé? Vagy a művész nevének kezdőbetűjéhez? Persze, ez a legkisebb baj. A szólólemezek ugyanis jórészt gyengítik az adott zenekar renoméját, hiszen hiányzik ugyebár a szólóban teljesítő artist mögül a kreatív felhajtóerő, az az összhangzattan, ami kizárólag az összeszokott csapatban található.


Szólótáncok 1

Ehhez képest kijelenthetjük, hogy Dave Gahannek, a Depeche Mode frontemberének második, illetve Serj Tankiannak, a System Of A Down énekesének első szólólemeze is meglepően jó munka. Dave Gahan 2003-as Paper Monsters című albumát inkább azért ünnepeltük, mert nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen lehetett volna. A Depeche Mode jórészt Martin Gore vízióit jeleníti meg, így még a rajongók is cidriztek, vajon az elnyomott frontember lázadása nem sikerül-e túlságosan is kellemetlenre… Nos, nem volt az, vállalható, ám közepes beszámoló lett, egy drogkalandokból visszatért elme képes útikönyve. Viszont az Hourglass már kvalitásos munka, eltűnt az amatőr bája, éppenséggel komolyan is vehetjük. Nem akar mindenáron más lenni, mint amit a Depeche Mode-tól megszokhattunk. Számos dal a zenekar Ultra című lemezének melankóliáját idézi fel a hallgatóban, a Gahan és Christian Eigner produceri munkájával összeállt Hourglass világát jórészt a hideg elektronika uralja. És hogy hová tegyük a „homokórát”? Nos, bátran tehetjük a Depeche Mode albumok mellé – bár lehet, hogy Gahan ennek nem is örülne annyira…


Szólótáncok 2

Serj Tankian albumának hangképe sem tér el anyazenekara világától, persze, ha az énekesek „szólóznak”, a védjegyértékű hangjuktól nehezen lehet elvonatkoztatni. Az Elect the Dead melodikus, kőkemény, az operaáriák manírjait és folkos elemeket felülfogalmazó, úgynevezett modern metál album, tele bombasztikus nagy slágerekkel, olyanokkal, mint a háborúellenes Empty Walls, a The Unthinking Majority.

Sokan mondják, hogy a System Of A Down és Tankian albuma is túlságosan hatásvadász, de hát a rock and roll maga a hatásvadászat. Akit ez zavar, hallgasson vízerőmű gépházában előadott kortárs operát.

Dave Gahan: Hourglass › EMI › 49 perc, 10 szám- Poptőzsdei árfolyam: ****


Serj Tankian: Elect The Dead › Warner › 45 perc, 12 szám › Poptőzsdei árfolyam: ****

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik