Gazdaság

Mobil Google

Új mobiltelefon-szabvánnyal rúgná be a távközlési piac ajtaját a Google.

Két eset lehetséges: vagy alapjaiban változtatja meg a mai mobilok kinézetét és tudását, amikor a Google megjelenik a mobiltelefóniában, vagy alig lesz hatással a telekom szektorra a nagy ívű próbálkozás. Az internetes keresőjéről ismert cég e hét elején tett bejelentése kapcsán napok óta vitatkoznak erről az iparágat jól ismerő amerikai, ázsiai és európai szakértők.

A Google mindenesetre nem aprózta el: a várakozásokkal ellentétben nem egy új mobiltelefon-modellt jelentett be – azaz nem az Apple iPhone designjával vagy épp a Nokia megbízhatóságával akar versenyezni -, hanem ennél nagyobb dobással indít. A pár év alatt a semmiből kinőtt, tőzsdei árfolyamát évente rendre megduplázó cég új iparági szabványt szeretne lenyomni a nehézkes, lassan változó távközlési iparág nagy játékosainak torkán. Ehhez pedig óriási neveket vonultat fel, köztük a szektor néhány haladóbb szellemű nagy játékosával (a listát lásd külön).

Szövetségbe forrva

A Open Handset Alliance (magyarul a Mobilgyártók Nyílt Forráskódot Támogató Szövetsége) ismertebb alapító cégei:

● China Mobile ● eBay ● Google ● HTC ● Intel ● LG ● Motorola ● NTT DoCoMo ● Nvidia ● Qualcomm ● Sprint Nextel ● Telecom Italia ● Telefónica ● Texas Instruments ● T-Mobile


Mobil Google 1

Mobil Google 2

A bejelentés lényege, hogy a mai mobiltelefonokat működtető operációs rendszerek fejlesztését új alapokra helyezik. Az Android névre keresztelt, úgynevezett nyílt forráskódú mobil operációs rendszer egy éven belül – ma még Japánban is csak próbaüzemként létező – új szolgáltatásokkal örvendeztetheti meg a mobilhasználók immár milliárdos táborát.

Az Android rendszerrel a mainál nagyobb, közel teljes értékű, drótnélküli internettel ellátott mobiltelefonok is üzemeltethetők lesznek, mindinkább a kézi számítógépekére emlékeztető tudással. Például vonaton vagy az utcán bóklászva könnyedén elérhető lesz egy ilyen géppel a televízióadás, az iWiW, s a mobilra felvett videók is elküldhetők lesznek bárkinek. Sőt, ami a Google számára az igazi előny, az internetes keresés és a netes térképszolgáltatások használata is gyerekjáték lesz a mobilon. Ezekhez pedig testre szabott, helyfüggő reklámokat is értékesíthet a keresőóriás, a felhasználó pedig e hirdetések fogadásáért cserébe fillérekért vagy ingyen mobilozhat majd.

Európában és Ázsiában mutatóban már léteznek a fentiekhez hasonló funkciókkal ellátott telefonok, ám ezek tömeges elterjedését Amerikában is látványosan felgyorsíthatja egy ilyen szövetség. Tény viszont, hogy sok évnyi birkózás vár a Google-ra, hiszen a Microsoft fél évtizede minden erejét latba veti, mégis csupán a csúcsmobilok (a smartphone-ok) egytizedét szerelik a Windows mobil változatával. Eközben a Nokia stabilan őrzi 65 százalék körüli világpiaci részesedését a Symbian nevű mobil operációs rendszerével. Persze a finn cég és a Sony-Ericsson is több saját telefonjához kínálja a Symbiant, így nem mellékes, lesz-e valaha saját márkás Google mobiltelefon-készülék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik