Gazdaság

Hatalmi kérdések

Erősödik a többpólusú világot favorizálók tábora. Sokan szívesen látnák az unió hatalmának növekedését is.

Az emberek többsége nem vágyik arra, hogy az Egyesült Államok hegemóniáját Amerika más jelentős katonai hatalmakkal, jelesül Oroszországgal és Kínával való rivalizálása váltsa fel – derül ki a Gallup közvélemény-kutató és a European Council on Foreign Relation (ECFR) 52 ország 57 ezer lakosának megkérdezésén alapuló közös tanulmányából. E szerint a megkérdezettek inkább annak örülnének, ha olyan országok befolyása növekedne, amelyek a közvélekedés szerint sokkal kevésbé militánsak, többek között India, Dél-Afrika vagy Brazília felemelkedését is pozitívumként említik.

A kutatás kimutatta azt is, hogy „nagyágyúk” – az Egyesült Államok, az Európai Unió, Kína és Oroszország – négyesén belül az emberek 35 százaléka szívesen látná az EU befolyásának növekedését. Ezt a nézetet vallják az uniós országok többségében is, ám például a britek közül csak 34 százalék gondolkodik így, sőt, 24 százalékuk egyesen az unió visszaszorulását tartaná kívánatosnak. Érdekesség, hogy két tagjelöltnél, Törökországban és Horvátországban is többen szorgalmazzák az EU világpolitikai befolyásának csökkenését, mint erősödését. Ugyanakkor a török lakosság 43 százaléka az orosz előretörést sem nézné jó szemmel.

Az Egyesült Államok további térnyerését a 2004-es uniós bővítés előtti uniós tagállamokban sokkal jobban (51 százalékban) ellenzik, mint a keleti tagállamokban (37 százalék). A tengerentúli befolyás növekedését leginkább az albánok és a koszovóiak szeretnék, legkevésbé pedig a bosnyákok, illetve a luxemburgiak örülnének neki. A Kínával határos országok lakossága szinte egyöntetűen ellenzi a „nagy szomszéd” előretörését, kivéve Hongkongot, ahol a lakosság háromnegyede szerint a világnak is jobb lenne az ázsiai szuperhatalom további erősödése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik