Gazdaság

EgoTours

Az Őszi Fesztivál keretében megnyílt, Utazás önmagunkba című kiállítás három olyan fiatal kortárs képzőművészt szerepeltet, akik a test és lélek felszíne alá merülve láthatatlan belső tájakon kalauzolják a nagyközönséget.

Chilf Mária, akinek korábbi akvarelljein már megszokhattuk az organizmusok belsejében tett titokzatos kalandozásait, ezúttal még mélyebbre ment: az Alkalmi horizont című beszámolója az alkotó legszemélyesebb lelki élményeit dokumentálja egy keserű iróniával átszőtt és rejtélyesen dekódolt képinstalláció formájában.


EgoTours 1

Kőszeghy Csilla munkáiban a test reprezentációja a központi motívumon, a női mellen keresztül, társadalmi kérdések irányába mutat. Nagyméretű fotóin jellegzetes nőművészeti médiummal, hímzéssel rögzíti az érhálózatok vagy belső szervek képét, az orvosi rajzokat imitáló litográfiáin magyarázó szövegek helyett Frida Kahlo- vagy Virginia Woolf-idézeteket olvashatunk, míg a harmadik sorozatában utazása egyenesen az utcára visz: a váratlan helyeken felbukkanó, oda nem illő mellimplantátumok erőteljesen reflektálnak a hétköznapivá váló fetisizmus abszurditására.

A kamarakirándulásunk ívét Kovács Ivó 3D-s videóanimációja (képünkön) zárja, amely időben és térben a legmesszebbre vezet: a mívesen megkomponált képsorokból egy kozmogónikus történet bontakozik ki, melynek során a művész a képernyő semleges felületére revizionálja a vízből (ősóceánból) megszülető, majd sokasodó ember alakját. A mű a paradigmája annak, miként lehet high-tech eszközökkel érzékenyen ábrázolni az észlelésen túli világot, ahogy a tárlat tanulságaként egy izgalmakkal teli utazáshoz sem kell repülőre ülnünk, éppen elég, ha ellátogatunk a Dorottya Galériába.

Utazás önmagunkba › Dorottya Galéria, Budapest › Megtekinthető november 24-éig

Ajánlott videó

Olvasói sztorik