Gazdaság

Zenemultik alkonya?

Popsztárok sora hagyja ott a zeneműkiadó világcégeket.

Egyre több nagy popsztár hagyja ott nagynevű kiadóját, mondván: az internet annyira megváltoztatta az iparág helyzetét, hogy nem kell többé hosszú évekre szóló szerződésekkel a zenemultikhoz láncolni magukat. A sort pár évvel ezelőtt Prince kezdte el, amikor szakított a Warner Musickal, a napokban pedig Madonna jelentette be, hogy ő is otthagyja a lemezeit hosszú idő óta kiadó óriáscéget, s egy független promóciós vállalkozással dolgozik inkább. A Reutersnek nyilatkozó elemzők azonban ehhez hozzáteszik, hogy a CD-eladások globális visszaesése miatt a Warner nem is nagyon engedhette volna meg magának, hogy egy újabb hosszú távú szerződésre dollár tízmilliókat szórjon el.

Úttörőnek számít a brit Radiohead, amely a nagy zenekarok közül elsőként – igen jó publicitást teremtve magának – legújabb albumát az interneten tette közzé; mindenki annyit fizet érte, amennyit gondol. A popszakma nagyágyúi közül Paul McCartney is váratlan húzással rukkolt elő: az ex-Beatle a Hear Music nevű kis kiadóval írt alá szerződést, amely amúgy egy nem éppen kis cég, a Starbucks Corp. résztulajdonában áll. Elkerülte a nagy kiadókat a világszerte eddig több mint 120 millió lemezt eladó Eagles is; saját kiadásban megjelenő következő albumuk kizárólagos forgalmazója az amerikai Wal-Mart áruházlánc lesz.

A négy nagy lemezkiadó cég (Warner Music, Universal, EMI, Sony BMG) persze amellett érvel, hogy az általuk kínált terjesztési és promóciós hálózatnál nehéz jobbat kitalálni, s a mai sztárok éppen ennek a hálózatnak köszönhetik ismertségüket. Ha már híresek és van pénzük, persze hogy a számukra nagyobb hasznot hozó, alternatív megjelenési formák után néznek. Ám a jelek szerint a kis zenekarok is egyre inkább megvannak a nagy multik nélkül. Az internet video-megosztó és közösségi oldalai már képesek akkora nyilvánosságot biztosítani, mint mondjuk a lemezcégek fizetett hirdetései. Ehhez persze az kell, hogy kellően sok embernek „bejöjjön” a zene, és kellően sok ismerősnek ajánlja a zenekart.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik