Gazdaság

Turbo rágó

Bizonyára sokan emlékeznek még a rendszerváltás emblematikus rágógumijára, a Törökországból becsempészett Turbo rágóra; jórészt a bőrdzseki-dílerek, és a lakótelepi mini ABC-k boltosai árulták.

A Turbo rágó a hamis tutti-frutti illatával, és az ajándék Knight Rider autós képeivel maga volt a gagyi szinonimája.
A Turbonegro rágógumi zenéjének nem múlik el olyan gyorsan a hatása, mint a Turbo rágónak, még akkor sem, ha a napnál is világosabb: a norvég srácok csupa lopott anyagból dolgoztak. És erre felmentésük is van: csak viccelnek ezzel az egésszel. A rock kötelező repertoárkészletét (főleg az AC/DC, a Judas Priest, a Ramones és a Motörhead kliséit) felülíró fiúkat hallgatva az embert olyan érzés keríti hatalmába, mintha zuhanóbombázó kötelékében, beszpídezve repülne egy ipartelep felett, kezét a bombakioldón tartva.



Turbo rágó 1

A Turbonegro a poptörténet egyik leghatásosabb kreatúrája, hedonista retro-rockjuk azokat is léggitározásra készteti, akik már este kikészítik a másnapi világoskék ingüket és az éjjeliszekrényben tartott óvszereket is precíz sorrendbe állítják. A glam, a heavy metál, a street-punk és garázs-rock elemeit variáló Turbonegro a skandináv retrohullám talán legjobb alakulata. A látvány-rockban utazó csapat a metál Village People-je. A hülye nevű fiúk (Euroboy, Pal Pot Pamparius, Rune Rebellion, Happy-Tom, Chris Summers, Hank Von Helvete) különböző karaktereket (homokos SS-tisztet, szafari vadászt, viking istent, hajószakácsot, perverz matrózt) formáznak meg, de ebből még nem következik, hogy ne lennének kiváló zenészek. A titkuk ugyanis a hatásvadász, ellenállhatatlan rockslágerek turbósított felmondása, úgy, hogy a pop összes manírját belekomponálják az előadásba.


A lemezeik nem reprodukálják a színpadi teljesítményüket, de az embert a nappalijában is felrobbantja a tesztoszteronnal, ketaminnal és anabolikus étrend-kiegészítőkkel kezelt rock and roll. A Retox nem jobb, mint a 2005-ös Party Animals, és meg sem közelíti az 1999-es Darkness Forever! című koncertlemezt, de az őrült skandinávok rock and roll hedonizmusa ugyanolyan ellenállhatatlan, mint a kilencvenes években. A Retoxot hallgatva előkapod majd a műanyag szilveszteri viking sisakodat, hogy abban léggitározz a kanapén.


Turbonegro: Retox › Warner › 51 perc, 14 szám › Poptőzsdei árfolyam: ****

Ajánlott videó

Olvasói sztorik