Gazdaság

Ferihegy: nem lesz sztrájk hétvégén

Bár megegyezés még nem született az idei béremelésről Ferihegyen és az egyik szakszervezet újabb sztrájkot helyezett kilátásba a repülőtéren, ettől a hétvégén még nem kell tartaniuk az utasoknak.

Szollár Domokos a repülőteret üzemeltető Budapest Airport szóvivője az MTI-nek pénteken elmondta: nem tartják valószínűnek, hogy a szakszervezetek sztrájkot hirdetnének a hétvégére, mivel a béregyeztetéseket és a sztrájkegyeztetést is hétfőn folytatják a felek. Terebesi Péter a sztrájkbizottság szóvivője szerint a munkáltató “húzza az időt”. A szóvivő ugyanakkor megerősítette, hogy hétfőn folytatják a tárgyalásokat.

Szollár Domokos hangsúlyozta: jelenleg mindkét fél a minimális bér lehetséges mértékét számolja, ezért is lenne időszerűtlen egy munkabeszüntetés a hétfői egyeztetés előtt. A repülőtér munkavállalói között fennálló bérfeszültségek oldására ugyanis a munkáltató a legutóbbi egyeztetésen javaslatot nyújtott át az érdekképviseleteknek, amely a fizikai dolgozók esetében minimális bér meghatározásával segítené az alacsony keresetűek felzárkózását. A minimális bér mértéke a bérfejlesztés nagyságát is befolyásolja – tette hozzá a szóvivő.

A szakszervezetek egységesen 9,5 százalékos béremelést követelnek, szemben a munkáltató 5,5 százalékos ajánlatával. A BA korábban ennél magasabb mértéket 6,2 százalékot javasolt, ám a múlt vasárnapi munkabeszüntetés miatt ajánlatát lecsökkentette a korábbi, 5,5 százalékos szintre.

A múlt vasárnapi munkabeszüntetés miatt délután óriási sorok alakultak ki a terminálokon az utasbiztonsági kapuk előtt és a több mint 80 érkező és induló járat többsége késett, illetve egy járatot töröltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik