Gazdaság

Esik az olajár

Tartós trend lesz, vagy csak a tavalyi folya-matok kopírozása miatt esnek az olajárak?

Egymásnak ellentmondó elemzői vélemények látnak napvilágot, magyarázandó az olaj elmúlt napokban tapasztalt áresését. A Brent típusú kőolaj világpiaci ára keddi lapzártánkkor 72 dollár környékén tanyázott, holott július közepén néhány napra soha nem tapasztalt rekordszintre, 79 dollár fölé is emelkedett a kurzus. A piacot jól ismerő szakértők azonban megosztottak, már csak azért is, mert a rövid távú ármozgásokat nehéz fundamentális tényezőkkel magyarázni. Annyi valószínű, hogy az árcsökkenés azért gyorsult fel, mert a spekulatív határidős piacon, a lefelé induló árfolyamot látva, tömegesen kezdték lezárni a vételi pozíciókat a befektetők.

Ma úgy tűnik, igazuk lesz azoknak, akik úgy okoskodtak, hogy a múlt évi trendeket követheti a fekete arany árfolyama. A szinte napra pontosan egy éve, 2006. augusztus elején tapasztalt 78 dollár feletti akkori rekordszintről szeptember végére döbbenetes mértékben, több mint 20 dollárral, 58 dollárig zuhant le az árfolyam.


Esik az olajár 1

Most az utóbbi napok fejleményeit rövid távon az OPEC termelésének kisebb bővülése magyarázhatja, illetve, hogy az amerikai jelzálogpiac sokak által várt bedőlése miatti aggodalmak a tengerentúlon gazdasági lassulást hozhatnak, ami az olajfelhasználás visszaesését is maga után vonná.

Hosszabb távra tekintve, a 80 dollárhoz közelítő rekordszintek csak nominális értelemben rekordok. Messze elmaradnak a hetvenes és nyolcvanas évek olajválságai során jegyzett szintektől, amennyiben az akkori árakat az inflációval korrigáljuk, illetve az amerikai dollár sokkal gyengébb mai árfolyamát is tekintetbe vesszük – szól az egyik tábor érve. Más vélemények szerint viszont igenis túlértékelt a fekete arany, éppen azért, mert néhány éve hatalmas spekuláció alakult ki a határidős olajpiacon. Az árcsökkenést váró szakértők azzal érvelnek, hogy a készletek szintje nagyon magas. A másik tábor viszont továbbra is az ázsiai gazdasági boomot, a bizonytalan nigériai, iraki, angolai és a szankciókkal fenyegetett iráni olajszállításokat sorolja annak alátámasztásaként, hogy a jelenlegi trend nem ígérkezik tartósnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik