Gazdaság

Szivacsszerű tapasszal növesztenék újra

a szívinfarktus következtében elhalt szívizomszövetet amerikai orvosok.

A tapasz hatóanyaga a sejtek szaporodását serkentő hormonszerű anyag. A kutatók rágcsálókon már sikeresen tesztelték a módszert; céljuk, hogy embereken is kipróbálják.

A két lábon járás az energiahatékonyság miatt
alakulhatott ki – derítették ki amerikai kutatók. Csimpánzokon és embereken végzett méréseik szerint ugyanis két lábon a négyhez képest kevesebb energia felhasználásával lehet egységnyi távot megtenni. Az anatómiai sajátosságosságokkal korrigálva a felemelkedve és két lábon járás négyszer hatékonyabbnak bizonyult.

Megtalálták a házimacska ősét
amerikai genetikusok. Szerintük a ma sokféle külsejű, ám genetikai értelemben mégis csak egy fajba tartozó házimacska egy, a Közel-Keleten máig élő vadmacskától származik. Ez a faj azonban maga is öt különböző faj hibridje, amelyből a háziasítás során, 10-12 ezer évvel ezelőtt alakult ki az első házimacska.

A víztározók földrengéseket okozhatnak
– figyelmeztetnek indiai geológusok. Szerintük az óriási méretű tározók vízszintjének alakulása befolyásolja egy-egy régió szeizmikus aktivitását. A leszivárgó talajvíz ugyanis a kőzetlemezek könnyebb szétcsúszásához vezethet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik