Gazdaság

A forróság veti vissza a méztermelést

Az utóbbi évtizedek legnehezebb nyarára számítanak a méhészek a rendkívül meleg időjárás miatt.

A forróság és a szárazság jelenleg már olyan mértékű, hogy a méhcsaládok legyengültek. Nem találnak megfelelő mennyiségű és minőségű nektárt, virágport a természetben, emiatt várhatóan csak nagy munkával, valamint jelentős költségekkel lehet majd „beteleltetni” a méhcsaládokat – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

Az idén eddig kevesebb mézet termeltek, mint az átlagos években szoktak. Az enyhe, száraz tél után gyorsan megindult a vegetáció, a méhek is jól fejlődtek. Az első árumézet adó növényből, a repcéből jó termés lett. Akácmézből átlagos mennyiséget hordtak a méhek, viszont a nyári méhlegelő – selyemkóró, hárs, facélia, gesztenye, napraforgó – nem volt bőkezű.

Magyarországon évente mintegy 25 ezer tonna mézet állítanak elő, ami körülbelül 15 százaléka az európai uniós termelésnek. A megtermelt magyar méz 80 százalékát külföldön értékesítik, általában nagy tételben, hordós kiszerelésben. Európa legnagyobb akácméztermelője Magyarország. Hazánkban hozzávetőlegesen 15 ezren tartanak méhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik