Gazdaság

Transzformerek

Újabb képregény-adaptáció - újabb kasszasiker. A hollywoodi stúdiók ráálltak az amerikai nemzeti ünnepekre.

Csúcsot döntött a Transformers című film az Egyesült Államokban a hétvégén. Az amerikai képregény-adaptáció bemutatásának hetében 150 millió dollárnál is többre becsült bevételt hozott, gyakorlatilag visszahozta az amúgy nem túl bőre szabott gyártási költségeket. Az átalakulni képes robot-monstrumok harcáról szóló film hétvégén kaszált jegybevétele (70,5 millió dollár) azonban nem tudta megdönteni a Karib-tenger kalózai 2. – A holtak kincse tavalyi háromnapos 135,6 millióját. Igaz ebben az is szerepet játszott, hogy az Egyesült Államok nemzeti ünnepén, a július 4-i függetlenség napján a mozipénztáraknak általában családi ünnepségekkel és tűzijátékokkal kell versengeniük.

Az elmúlt években a hollywoodi stúdiók ráálltak a függetlenség napja meghódítására. Olyan mozi-nagyágyúkat állítottak csatasorba – mutattak be – az ünnepnap hétvégéjén, mint például a Világok háborúja, az Armageddon, a Terminátor 2., vagy éppen a Függetlenség napja című film. Ezek jobbára a világ és/vagy a civilizáció végéről szóló, látványos megaprodukciók. A Transformers beleillik a sorba, az 1980-as években debütált játék- és rajzfilmsorozatban a Föld is belekeveredik a jó, illetve a gonosz robotok egymással folytatott háborújába.

Marvin Levy, a DreamWorks szóvivője a The Hollywood Reporter című szaklapnak elmondta, hogy eleinte el se tudták volna képzelni, hogy az idősebb hölgyek is nagy számban nézik majd meg a filmet, ám hamar kiderült, hogy a film 13 éven aluliaknak nem ajánlott minősítése ellenére – vagy talán éppen azért – a nagyik nagy számban kísérik el fiatalabb unokáikat is a vetítőtermekbe.

A 155,4 millió dollárra becsült első heti bevétel megelőzi a „csupán” 151,6 milliót kasszírozó 2002-es Spider Mant, legalábbis a nem folytatásos filmek kategóriájában, a folytatásos opuszokat is figyelembe véve a Transformers ezzel a bevétellel a hetedik helyre került a legnagyobb első heti bevételt hozó filmek toplistáján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik