Gazdaság

Négyszámjegyű Fotex

Átlépte az 1000 forintot a Fotex árfolyama, de némi tartalék még mindig lehet a papírban.

Régiónk befektetői továbbra is hisznek az ingatlan sztoriban. Ennek biztos jele, hogy kedden reggel 1000 forint fölé lendült a Budapesti Értéktőzsdén a Fotex árfolyama. Mint ismeretes, a Várszegi Gábor nevével fémjelzett céget egykor még kiskereskedelmi láncként, ma már azonban inkább ingatlanfókuszú vagyonkezelőként tartják számon, így megítélésében kulcsszerepet játszik az ingatlanvagyon egy részvényre jutó mértéke. De mekkora tartalék lehet még az árfolyamban most, a lélektani szint áttörése után?

A tőzsdei befektetők mást sem hallottak az utóbbi két-három évben a Fotextől, mint reorganizáció, profilváltás, valamint az ehhez kapcsolódó kellemetlen egyszeri költségek. Még 2006 első hónapjaiban mozdult meg valami: megjelentek az első, a cég ingatlanvagyonának nagyságát firtató elemzések, amelyek az egekbe repítették az árfolyamot. A kezdeti lelkesedést követően azonban Várszegiék inkább azt igyekeztek sugallni, hogy sokkal inkább vagyonkezelőnek, semmint ingatlanfejlesztőnek tartják a Fotexet. Hosszú oldalazás következett a részvényárfolyamban, aminek aztán az vetett véget, hogy a menedzsment ez év elején előállt saját kalkulációjával az ingatlanok értékéről.

Eszerint a Fotex ingatlanvagyona részvényenként 1343-1781 forintot ér, amihez képest a mostani árfolyam még mindig jócskán alulértékeltnek tekinthető. Kérdéses azonban, hogy a befektetők mennyit lesznek hajlandóak beárazni a vagyonból. Nem szabad elfelejtenünk ugyanis, hogy a cég egyrészt tavaly még mindig veszteséget termelt, másrészt pedig az utóbbi időben a vezetőség igen szűkmarkúan bánt az információkkal. A jó hír az, hogy a transzparencia növelése az elemzők és befektetési alapkezelők szerint javult, és ha e téren nem is rohamléptékű a változás, visszalépéstől a jövőben sem kell tartani. Valószínűleg pontosan ennek köszönhető, hogy a Portfolió.hu által havi rendszerességgel végzett intézményi befektetői felmérésben július folyamán immár második alkalommal említette 5 profi befektető is kedvenc részvényeként a Fotexet.

További pozitívum, hogy az Örs vezér terén fekvő Sugár Áruház átépítésének lezárultával a cég hamarosan új fejlesztésbe foghat, ez pedig még jobban felértékelheti az ingatlanállományt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik