Gazdaság

Maradnak a kaptafánál

Az Aegon-csoport a magyar egészségbiztosítási modellváltás tekintetében egyelőre csak tájékozódik, globális nyugdíjrendszerére azonban előbb-utóbb hazánk is rácsat­lakozik - ígéri Donald Shepard, a hollandiai székhelyű globális cég elnöke.

– Kitűnően lehet keresni ebben a régióban, miként azt a Közép- és Kelet-Európában működő bankok és biztosítók példája mutatja. Önök viszont mintha kissé későn indultak volna meg kelet felé.


Maradnak a kaptafánál 1

– Talán igen. De nem hiszem, hogy bármiről is lekéstünk volna. Sőt, mint későn jövők, megúszhatunk olyan költséges gyerekbetegségeket, amelyeken a korán indulók szükségszerűen átesnek. Jó akvizíciókkal gyorsan tudjuk növelni piaci részesedésünket úgy Lengyelországban, mint Szlovákiában, de Romániát is említhetem, ahol 2008-ban indulnak a kötelező nyugdíjpénztárak, s már megkötöttünk egy értékesítési szerződést az egyik helyi bankkal.

– Gondolom az Aegon Magyarország eredményével sem elégedetlenek, hiszen a társaság a tavalyi, közel 21 milliárd forintos adózott nyereségéből csaknem 8 milliárd forint osztalékot fizetett. Vajon ez a kiemelkedő profitabilitás egyszerűen annak köszönhető, hogy még mindig fejlődő piacnak számítunk?

– Tény, hogy a többi térségbeli leányvállalatunk is jól prosperál, lengyel és szlovák cégeink például két-három év működés után már nyereséget termelnek. Ám az is igaz, hogy a térség élet- és nyugdíjbiztosítási piacának virágzásában döntő szerepe van annak, hogy a kormányok felismerték az öngondoskodás fontosságát, és adókedvezményekkel támogatják az előtakarékosságot.

– Ezzel együtt úgy tűnik, hogy a világ számára egyre kevésbé érdekes Közép-Európa, mindenki a Távol-Keletre, elsősorban Kínára és Indiára figyel. Önök is beálltak a sorba?

Donald J. Shepard

■ 61 éves, amerikai állampolgár. Végzettség: Univer-sity of Chicago – MBA
■ 1970 – ügynökként kezdte a Life Investorsnál, majd különböző vezető pozíciókat töltött be ugyanott
■ 1989 – a Life Inves-tors elnökhelyettese (ezt a posztot tölti be akkor is, amikor az Aegon amerikai érdekeltségeit, köztük a Life Inves-torst is beolvasztja az Aegon USA-ba)
■ 1992 – az Aegon N.V. igazgató-tanácsának tagja
■ 2002 – az Aegon N.V. igazgatóta-nácsának elnöke

– Nekünk egyformán fontos Európa és az ázsiai jelenlét. De az kétségtelen, hogy európai szemmel elképzelhetetlen nagyságú az ottani piac. Öt éve indultunk el Kínában, s ma már öt kínai tartományban rendelkezünk fiókkal, potenciális ügyfeleink száma pedig megközelíti a 200 milliót. Indiában később kezdtünk, közös vállalatot alapítottunk egy ottani nagy pénzügyi szolgáltatóval, de tervezzük életbiztosító és vagyonkezelő alapítását is. Japánt se felejtsük ki, hiszen Amerika után ez a világ második számú biztosítási piaca – itt is vegyes vállalat alapításával, az élet üzletágban léptünk a piacra.

– Az európai nyugdíjrendszerek viszont jóval nagyobb kihívások elé állítják a piaci szereplőket, mint az ázsiaiak. Miért?

– A legnagyobb probléma az alulfinanszírozottság. Tovább élünk, mint amire korábban számítani lehetett, ami egy fejlődő országban a gyors gazdasági növekedés miatt könnyebben kezelhető. Nagy általánosságban azt lehet mondani, hogy egy nyugdíjrendszer akkor működik jól, ha az ország GDP-jének 100-150 százalékát kezeli. Ezzel szemben Franciaországban, Olaszországban vagy Németországban csak 10, 25, illetve 30 százalék ez az arány. Akadnak persze jó példák is: Hollandiában és Svájcban a bruttó hazai termék 120 százalékának megfelelő összeget kezelnek a nyugdíjalapok. Ezen a téren egyébként érezhető a közép- és kelet-európai országok, mindenekelőtt Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország előnye: korábbi fejlődési stációkat átugorva példa értékű nyugdíjrendszerek alapjait rakták le.

– Erre a kihívásra minden biztosító kínál megoldást. Mitől más az Aegoné, mint a többi nagy nemzetközi pénzügyi szolgáltatóé?

– Az Aegon Pension Network (APN) globális válasz a globális kihívásra. A feladatra új eszközkezelő céget alapítottunk, így egy óriás portfólióban, lényegében egyben kezeljük nyugdíjalapjaink vagyonát. Felméréseink szerint az effajta eszközkezelés 7 százalékos költségcsökkentést eredményez. Egy egyszerű példával élve: ha az egyik általunk kezelt alap IBM-részvényeket szeretne eladni, a világ másik felén található másik pedig vásárolna, azt az APN-en keresztül, vagyis házon belül sokkal olcsóbban meg tudjuk oldani, nem kell a tőzsdén egy időben venni és eladni. De a vagyonkezelés csupán az egyik szelete az APN-nek. Ügyfeleink – elsősorban nagy nemzetközi hálózattal rendelkező multinacionális cégek – akár teljes nyugdíjprogramjukat kiszervezhetik hozzánk, beleértve a teljes adminisztrációt, a vagyonkezelést, a nyilvántartást, az ellenőrzést és az adózási kérdéseket is. Hamarosan magyar cégünk is rácsatlakozhat a rendszerre.

– Magyarországon viszont jelenleg a másik nagy elosztó rendszer, az egészségügy átalakítása zajlik, az Aegon nevét pedig többször is emlegették az egészségbiztosítói piac potenciális belépői között.

– Az egészségügy gyakran válik politikai kérdéssé, mivel a járulékokat a politikusok határozzák meg. Ezért úgy döntöttünk, hogy jobban tesszük, ha azzal foglalkozunk, amihez értünk: ez pedig az élet- és a nyugdíjbiztosítás. Persze kiegészítő egészségbiztosítási termékeink továbbra is vannak és lesznek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik