Gazdaság

A vírusok gyógyszer-rezisztenciáját

nem az ellenük alkalmazott szerek váltják ki - állítják amerikai tudósok.

Vizsgálataik szerint az antivirális anyagokra érzéketlen törzsek természetes úton, maguktól is kialakulnak. Az eredménynek az esetleges új világjárványokra való felkészülésben lehet jelentősége.

Látják a nyelveket a csecsemők –
állapították meg katalán tudósok. Vizsgálataik szerint már a féléves babák is megkülönböztetik az eltérő nyelveket, ám erre nem hallásuk, hanem az arc és a száj mozgása alapján képesek.

A csernobili katasztrófa
egyértelműen növelte a rákos megbetegedések számát Svédországban – derül ki két újabb tanulmányból is. Ezek szerint összességben 3,8 százalékkal emelkedett a rákos esetek száma a baleset miatt.

Szuvasodást gátló, kakaóporral kevert fogkrémet
fejlesztettek amerikai kutatók. Állatokon végzett vizsgálataik szerint ez jobban védi a fogakat, mint a fluoridos paszták. Az új kakaós fogkrém 2-4 éven belül kerülhet piacra.

Gyorsulnak az antarktiszi gleccserek.
Brit kutatók műholdfelvételek segítségével végzett mérései igazolják, hogy több mint 300 eddig nem vizsgált gleccser mozgásának sebessége mintegy 12 százalékkal nőtt 1993 és 2003 között. A világtengerek szintjét is emelő jelenség oka alighanem a globális felmelegedés.

Hamuból gyárt téglát egy amerikai cég.
A vállalat a széntüzelésű erőművekben keletkező hulladékból szobahőmérsékleten állítja elő a tartós építőanyagot. A tesztek szerint az új tégla magába zárja a szénből származó nehézfém-szennyeződéseket és nem bocsátja ki azokat.

Új hőlégballonos rekordot állított fel
Vijapat Singhania indiai milliomos. A pilóta 21 ezer 290 méter magasságba jutott fel a szokásosnál tízszer nagyobb ballonnal. A csúcsot elsősorban az új, extrém hideg- és nyomásálló kabin tette lehetővé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik