Gazdaság

Egy kis hazai

Két magyar darab előadásából adunk némi keresztmetszetet az idei Pécsi Országos Színházi Találkozóról.


Egy kis hazai 1


Háy János A Senák című színműve furcsa darab. Háy szélesebb kontextust ad az erőszakos téeszesítés motívumának, nem a diktatúráról beszél, hanem emberekről, és a diktatúrához való viszonyukról. A behódoló és agresszióba menekülő senkiről, akinek a diktatúra kontraszelektív jellege ad esélyt az előrejutáshoz. Ez Senák, aki Lipics Zsolt kiváló alakításában ártalmatlan alakból válik fékevesztett fenevaddá: saját belső frusztrációit próbálja legyőzni, de erre képtelen.

Fontosabb előadás Tasnádi István Erdman-átirata, a Finito. Az öngyilkosságra készülő férfi önáldozatának széles körű kisajátítása a szovjetorosz írótól kölcsönvett motívum. Az eredeti darab lendületet kap Tasnádi humorától, és legfontosabb leleményétől: a verses formától. Abszurd korrajz jelenik meg a színpadon, amely ugyan Erdman nyomán továbbra is gazdag a közhelyes ábrázolásokban, mégis működik. Frédi és Vilma rajzfilmes dialógusaira hajaznak Csuja Imre (Blondin Gáspár) és Für Anikó (Blondinné) virtuóz beszélgetései.



Egy kis hazai 2

Korunk nyerészkedőiből nincs hiány itt sem: a polgármester (Anger Zsolt), a túsztárgyaló sztárpszichológus (Széles László), a médiasztár (Debreczeny Csaba), a villámkarrierű énekesnő (Bíró Kriszta) és az irodalmár (Végvári Tamás) is gyűlik a folyni készülő vér szagára. Egyenletesen meggyőző, a humor veszélyes műfajában is jól egyensúlyozó alakítások jellemzik a Finitót. Az átirat végén újabb irodalmi fricskaként érkezik meg az igazgató-rendező Mácsai Pál, „hivatalos úri minőségében” egyenesen Molière-től. A közönség szó szerint hálásan fogadja. Érdemes rá.


Tasnádi István: Finito – verses komédia › Az Örkény Színház előadása › Rendező: Mácsai Pál › Főszereplő: Csuja Imre, Für Anikó › Előadások a közeljövőben: Szentendrei Nyár Fesztivál, július 6., 7.


Háy János: A Senák › A Pécsi Nemzeti Színház előadása › Rendező Balikó Tamás › Főszereplő: Lipics Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik