Gazdaság

Aligán üdítő a maligán

Jelentem, újra itt van. Megjött nekem, ide a kertbe. Emez állatocska akkor szokott dalra fakadni kertünk fáiba kapaszkodva, amikor a hőmérséklet tartósan igen magas.












Aligán üdítő a maligán 1


Aligán üdítő a maligán 2
Aligán üdítő a maligán 3

Mert e szépséges rovar csak nagy melegeken terem meg, ezért, hogy ha az ember rongyol dél felé a mediterráneumban és átlép egy izotermát valahol Zára magasságában, az énekes kabóca dala állandósul. Mert őróla van szó, a dél eme rokonszenves hírnökéről, ki egyszerű, leginkább az elektromos transzformátorok monoton zümmögésére emlékeztető, csak annál százszor hangosabb dalával jelzi, hogy nyitnikék! Vagyis az egy másik szárnyas, de hasonló motivációk mozgatják, a fény hírnöke ő is. Még annyit: tudják-e, hogy a kabóca voltaképpen egy gigászi, csinos, finoman szerkesztett légy? Mondjuk nem egy lumen, magam szemből kaptam el egyszer egyet, mert nem oly fürge, mint kis társai, ha felé lopakodsz, elhallgat, csak néz hülyén, és könnyű elkapni.

Mit iszik ilyenkor az ember, kabócák évadján? Hát elsősorban nagyon (8-9 fokra) lehűtött rozét iszik. Ismét egy Feind-bort állítunk a Borpultra evégett. Mink mindig mondtuk, már vagy öt éve először, hogy a Feind tök jó borokat készít, mostanában elismertségben és borversenyi díjkaszálásban kezd a nagy és divatos nevek közé emelkedni szépen: 2006-os shiraza és chardonnay-je is a csúcsborok közé került a Pannon Bormustrán, ez a rozéja a tavalyi rozé-verseny aranyérmese-különdíjasa.

Nyolcvan hektár szőlő Főkajáron és Aligán, széles termékspektrum, jó minőség/ár arány, ahogy a szakmailag hiú Feind Lajos, aki nem hajlandó vacakot kiengedni a kezei közül, mondja: „A boraink sokkal jobbak, mint az áruk sejteti.” A borok különben ma már Péter fiát dicsérik, aki egy évet Ausztráliában is lehúzott, mielőtt kézbe vette a Feind művek borászati részlegét.

Szép hagymaszín rozé ez intenzív eperillattal, nagyon üde, fanyar savakkal, alacsony, 11 százalékos alkohollal. Tiszta gyümölcs, könnyű, elegáns, minden élethelyzetre ajánlható, ezer forint körüli áron érhető el. Jó út ez az átlátszó címke, még áramvonalasabbra kéne rajzolni, szerintem.

Cabernet Rosé ‘06, Feind Bor­­ház › Alkohol: 11% › Intenzív eperillat, üde, fanyar savak › Könnyű, elegáns, minden élethelyzetre ajánlható › 950 forint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik