Gazdaság

Villámlást előrejelző mobiltelefont

fejlesztenek finn mérnökök.

Ezt az erre a célra írt szoftver teszi lehetővé. A készülékek antennája ugyanis érzékeli a zivatarok elektromágneses jeleit, azonban e zajt mostanáig kiszűrték. Az új megoldásban hang vagy rezgés figyelmeztet a közelgő viharokra és az esetleges villámcsapásokra.

A kopaszságot génterápiával
szüntetnék meg amerikai orvosok. Az új módszer – amelyet egyelőre csupán egerekben próbáltak ki – a sebgyógyuláshoz hasonló folyamatot vált ki, és a hajtüszők képzésére serkent egyes, a fejbőrben lévő őssejteket.

A malária rákot okozhat svéd orvosok szerint.
Vizsgálataik alapján a váltólázat kiváltó parazita növeli az úgynevezett Burkitt limphoma (a petefészekben és az állkapocsban kialakuló rosszindulatú daganattípus) kialakulásának valószínűségét. A malária elleni küzdelem tehát e betegség megelőzését is segítheti.

Megkülönböztetik a csecsemők
a beszélt nyelveket – állítják katalán tudósok. Vizsgálataik szerint már a féléves babák is megkülönböztetik az eltérő nyelveket, ám azt nem hallásuk, hanem az arc és a száj mozgása alapján teszik.

A csernobili katasztrófa egyértelműen növelte
a rákos megbetegedések számát Svédországban – derül ki két újabb tanulmányból is. Ezek szerint összességben 3,8 százalékkal emelkedett a rákos esetek száma a baleset miatt.

Kakaóporral kevert, szuvasodást gátló fogkrémet
fejlesztettek amerikai kutatók. Állatokon végzett vizsgálataik szerint ez jobban védi a fogakat, mint a fluoridos paszták. Az új kakaós fogkrém 2-4 éven belül kerülhet piacra.

Hamuból gyárt téglát egy amerikai cég.
A vállalat a széntüzelésű erőművekben keletkező hulladékból szobahőmérsékleten állítja elő a tartós építőanyagot. A tesztek szerint az új tégla magába zárja a szénből származó nehézfém-szennyeződéseket és nem bocsátja ki azokat.

Új hőlégballonos rekordot
állított fel Vijapat Singhania indiai milliomos. A pilóta 21 ezer 290 méter magasságba jutott fel a szokásosnál tízszer nagyobb ballonnal. A csúcsot elsősorban az új, extrém hideg- és nyomásálló kabin tette lehetővé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik