Gazdaság

Buborékterápia

Szájon át, injekcióval, vagy például kenőcs segítségével viszik be a gyógyszereket a szervezetbe.

A formának nagy a jelentősége a szerek adagolása tekintetében, ezzel ugyanis erőteljesen befolyásolható a hatás, hiszen tetszés szerint gyorsítható, vagy húzható el a működés, illetve célzott területeken is adagolható így a készítmény. Ezeket a szempontokat figyelembe véve dolgoznak most amerikai és német kutatók egy új, a maiaktól meglehetősen eltérő adagoló megoldáson. Ez a mikrobuborék-technológia, amelynek során mikroszkopikus méretű gömböcskékből ultrahang hatására szabadulnak fel a bennük tárolt gyógyhatású molekulák.

 

A University of California kutatói elsősorban a potenciálisan stroke-ot okozó vérrögöket feloldó módszeren gondolkoznak. Ennek legfontosabb eleme a speciális, ultrahangra érzékeny membránból kialakított mikrobuborék, amelynek belseje közömbös gázt tartalmaz, no meg a kívánt, vérrögöt oldó hatóanyagot. Meghatározott mennyiségű buborékot a véráramba juttatva azok egy része bizonyosan eléri a vérrög által blokkolt eret, ahol egy bukósisak-szerű, fejre illeszthető ultrahang generátor „felrobbantja” a parányokat, hogy a gyógyszer kiürülhessen.

A University of California kutatói az ImaRx Therapeutics nevű társasággal együttműködve fejlesztik a Sonolysis névvel illetett stroke-ellenes módszert, más vállalkozások, például a Nantrope és a Targeson pedig univerzális, bármilyen hatóanyag leadására képes rendszereken dolgoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik