Gazdaság

Vevő a Dow Jonesra

Szakmai függetlenségét félti a Wall Street Journal és a Dow Jones hírügynökség Rupert Murdoch felvásárlási ajánlata miatt.

Egyelőre úgy tűnik, nem reménytelen a Wall Street Journal üzleti lapot is kiadó, s hírügynökségi tevékenységet is folytató Dow Jonesra a Rupert Murdoch – a News Corp. főtulajdonosa – által tett ajánlat. A médiamogul 5 milliárd dollárt kínált a Dow Jonesban 64 százaléknyi részesedéssel rendelkező Bancroft családnak. A família május elején már visszautasította Murdoch vételi szándékát, ám a múlt héten közvetlenül tárgyaltak a mágnással. Elemzők úgy vélik: a Bancroft család fordulatában szerepe lehet annak, hogy a Thomson Financial frigyre lép a Reuters hírügynökséggel. A koncentrálódó hírpiac láttán a Dow Jonesnak is lépnie kell. Murdoch az egyeztetésekről a Reutersnek csupán annyit mondott: „nagyon hosszú és konstruktív találkozó volt”.

A família tagjai és a két médium dolgozói leginkább azon aggódnak, hogy az esetleges felvásárlás során sérülhet a lap és a hírügynökség szakmai önállósága. Különösen erős az aggodalom a Kínáról szóló hírekkel kapcsolatban, ugyanis a szakszervezet felvetése szerint a távol-keleti ország politikai és emberi jogi helyzetéről szóló kritikus hangvételű hírek sérthetik Murdoch kínai üzleteit. A lap és a hírügynökség dolgozóit képviselő szakszervezet egyenesen odáig ment, hogy más befektetők felkutatásába kezdett.

Kiszivárgott hírek szerint a News Corp. egy, a Reuters hírügynökséghez hasonló szisztémát kíván a szakmai függetlenség garantálására bevezetni, amennyiben sikerül megszereznie a Dow Jones fölötti ellenőrzést. Ennek alapján egy felügyelőtanácsot hoznának létre, amelynek jogában áll minden 15 százaléknál nagyobb tulajdoni hányad megszerzésére irányuló ügyletet megvétózni. Elemzők szerint persze kérdés, hogy egy ilyen testület mennyire lenne képes korlátozni egy 60 százalék feletti tulajdonost.

Murdoch közölte, hogy hajlandó tiszteletben tartani a szerkesztői-szerkesztőségi jogokat, de csak egy bizonyos határig. „Nem adhatok oda a saját részvényeseim pénzéből 5 milliárd dollárt úgy, hogy nincs beleszólásom az üzletmenetbe” – mondta a médiamágnás a Wall Street Journalnak. Murdoch tulajdonában van a londoni kiadású The Times is, s e lapnál van ugyan független szerkesztőbizottság, ám ennek hatékonyságát több újságíró, elemző és volt alkalmazott is kétségbe vonja.

A News Corp. érdekkörébe a londoni The Times mellett például a Twentieth Century Fox filmstúdió, a British Sky Broadcasting tévétársaság, a Harper Collins könyvkiadó, valamint a MySpace internetes oldal tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik