Gazdaság

Drága nyár

Idén nyáron a tavalyinál is magasabb büdzsét tervezhetnek be azok, akik autóval indulnak szabadságra.

Rohamosan közeledik az Egyesült Államokban a nyári autós szezon, és több tengerentúli finomító is problémákkal küzd, ezért visszaesett a termelésük. Ráadásul Nigériában a fegyveresek folyamatos nyomás alatt tartják a külföldi olajtársaságokat. Hétfőn a francia Total létesítményeit támadták meg, s szinte mindennapossá vált, hogy külföldi olajmunkásokat rabolnak el. E két folyamat áll elsősorban annak hátterében, hogy ismét szárnyal a nyersolaj világpiaci ára. A New York-i tőzsdén lapzártánk idején júniusi szállításra 66,27 dolláron jegyezték az olaj barreljét, majdnem másfél dollárral magasabban, mint a hét első napján. Természetesen az északi-tengeri Brent típusú olaj londoni jegyzése is követte az amerikai drágulást. Hétfőn valamivel több mint egy dollárt emelkedve, 70,83 dollárba került barrelje.


Drága nyár 1

Mindez igen rossz hír az európai autósoknak, akik megszokhatták már, hogy ha a világ legtávolabbi pontján történik valami, ami nyugtalaníthatja a piacot, annak egyenes következménye lesz az üzemanyagok árának emelkedése. Magyarországon is már hetek óta drágul – leginkább – a motorbenzin, és nem igen látszik esély az árak csökkenésére. Legutóbb szerdán emelkedett a 95 oktános motorbenzin nagykereskedelmi ára 5 forinttal, miután egy héttel korábban is drágult már 4 forinttal. Az e heti emelést követően a legnagyobb forgalmú üzemanyag ára 285 forintos magasságnál tart, de lehetnek olyan, elsősorban vidéki töltőállomások, ahol akár 10 forinttal olcsóbban is lehet tankolni. (Január elsején ugyanez a tájékoztató ár még 259 forint volt.) A hazai üzemanyagárakat egyébként nem csak az olajtermékek nemzetközi jegyzésárának változása, de a dollár-forint árfolyam is mozgatja. A magyar fizetőeszköz gyengülése ezúttal felerősíti a világpiaci hatásokat.

A dízeltulajdonosok szerencséjére Amerikában még a benzines autók vannak nagy többségben, ezért a szabadság és az autós szezon leginkább a benzin világpiacán okoz komoly keresletnövekedést és felhajtóerőt az árakra. A dízelüzemanyag ára ezen a héten sem változott, így már 25-30 forint lehet a gázolaj árelőnye. Ha a nigériai terrorcselekmények és a hurrikánszezon még nem volna elég, az amerikai energiahivatal jelentése szerint az ország üzemanyagkészletei alatta maradnak az ilyenkor szokásos mennyiségnek. Mindezek alapján a külföldi és a hazai szakértők is arra számítanak, hogy idén a tavalyinál drágábban nyaralunk majd, ha autóval vágunk neki a világnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik