Gazdaság

Multik mozgásban

Két emblematikus, nagynevű világcég, a Chrysler és a Reuters is új tulajdonosra talált a héten; az ügyletek során csaknem 25 milliárd dollár mozdul meg.

Válással végződött a Chrysler és a Daimler-Benz házassága; a Mercedes márkájáról ismert német társaság bejelentette, hogy 7,4 milliárd dollárért eladja a patinás amerikai autógyártó 80 százalékát a Cerberus Capital Management nevű amerikai befektetési alapnak. A Cerberus nem kis feladatra vállalkozott; a Chrysler piaci részesedése csökken az amerikai piacon, s vállalati nyugdíj- és egészségpénztáraiba dollármilliárdokat kell betenni.

A General Motors és a Ford mögött a harmadik helyen álló amerikai autógyártót (amelyet a Chrysler, a Jeep és a Dodge márkanevek fémjeleznek) a Daimler-Benz 1998-ban vásárolta fel, 36 milliárd dollárért. A Chrysler a legutóbbi pénzügyi évben 1,5 milliárd dollár veszteséget hozott össze, s a társaságnál jelenleg is 13 ezer munkás leépítésével járó átszervezés folyik. Amúgy a német autógyár 19,9 százalékot megtart a cégből; ebben a részesedésben meghajtási rendszerek gyártása, valamint Észak-Amerikán kívüli eladási és pénzügyi szolgáltatások testesülnek meg.

Egyébiránt a vevő Cerberus nem kispályás cég, amit az is mutat, hogy egyik csúcsvezetője John Snow, korábbi amerikai pénzügyminiszter. A társaság, úgy tűnik, szisztematikusan terjeszkedik az autóiparban. Egy általa vezetett konzorcium tavaly többségi részesedést vásárolt a General Motors Acceptance nevű vállalatban, amely a GM pénzügyi leányvállalata. A Cerberus tervei között szerepel, hogy pozíciót szerez a világ egyik legnagyobb, ám éppen nem túl jó állapotban lévő autóipari beszállítójában, a Delphiben is.

A hét másik nagy port felverő vállalati híre a brit Reuters és a kanadai Thomson Financial egyesülésének bejelentése volt. Az összeolvadás során a Thomson 17,2 milliárd dollárt fizet készpénzben, illetve részvénycserével a Reuters 70 százalékáért. Az ügylettel a világ legnagyobb pénzügyi hír- és adatszolgáltatója jön létre.

A pénzügyi adatszolgáltatások piacának három kiemelkedő szereplője van: a Reuters, a Thomson és az amerikai Bloomberg. A patinás brit hírügynökség korábbi piacvezető pozícióját évekkel ezelőtt átvette a Bloomberg, s azóta egyre nagyobb előnyre tett szert. A Thomson-Reuters egyesülés révén létrejövő vállalat piaci részesedése körülbelül annyi lesz, mint a Bloomberg nagyjából 33 százalékra becsült hányada. A Reuters becslések szerint 23, míg a Thomson 11 százalékos piaci súllyal rendelkezik. A tranzakció azonban éppen e magas részesedések miatt elhúzódhat, a megfigyelők szerint ugyanis alapos versenyhatósági eljárás várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik