Gazdaság

A levegő ura

Immár nem a film számít az új hollywoodi szabályok szerint, hanem a film büdzséje. Az első Pókember 150 millió dollárba került, a második 200-ba, a mostani pedig 300 millióba, így a Pókember 3 minden idők legdrágább moziprojektje.

Az egy-egy percbe belefektetett 2 millió dollár meglátszik a végterméken, nagyvonalúan illusztrálva a befektetők gátlástalanságát és infantilizmusát. A Pókember 3 olyan film, amelynek a forgatókönyvét azért nem írták meg, mert arra semmi szükség nem volt, csak felvázoltak egy laza fenyegetést, ami kétségkívül a harmadik legsúlyosabb a metrósztrájk és a városi közműellátás ideiglenes szünetelése után.

Adott az üzemi baleset következtében rendkívüli képességekre szert tett hős, akivel szemben áll az ugyanezen laboratóriumi katasztrófa nyomán létrejött ellenfele, valamint pár millió városi kedélybeteg, akik kizárólag a csodában, és a média által istenített, majd kitaszított hősben bíznak. Van két új ellenfél is, a szellemes Irak-allegóriaként induló, de végül is a gyáva Múmia-komplexusban szenvedő Homokember, valamint egy konvencionális sci-fi karakter, a gazdatest után vágyakozó szimbióta, amelynek a kidolgozottsága a medvecukor nevű édességre emlékezet.


A levegő ura 1

Sam Raimi rábízta magát a Sony elrettentő erejű digitális üzemei szakalkalmazottainak szeszélyeire. Miért is tett volna mást? A rendező korábbi munkaköri leírása nem érvényes. Nem kell színészeket vezetni, mert azok zsánerét a képregényrajzolók korábban meghatározták, a casting eldöntötte, hogy a fásult Tobey Maguire tudja a legnagyobb hatékonysággal megjeleníteni a béna hírlapi fotós és a szuperhős egybeeső figuráit, nincs szükség technikai forgatókönyvre, mert a tervezés a végeredményből visszafelé számolva történik, így nem művészeti, hanem logisztikai kérdés: a számítógép kapacitásának és az üzemórák számának függvénye. Vágni se kell nagyon, mert a képsorok kiválasztása és megmunkálása a „hasznosanyag-kiválasztó pogram” ajánlata szerint pixelpontosan történik.

A Pókember 3 lehetett volna szellemes válasz Christopher Nolan elegáns, Metropolis-mániás Batman: Kezdődik!-jére, de mindössze a Pókember 1-2 típusú filmek előállítása során felhalmozott megannyi tapasztalat rideg és számító összegzése egy Excel táblázatban. A flmrajongók helyett a könyvelők álmainak netovábbja.

Pókember 3 › Amerikai film › Rendező: Sam Raimi › Főszereplők: Tobey Maguire, Kirsten Dunst › 155 perc

Ajánlott videó

Olvasói sztorik