Gazdaság

Helyi érdektelenség

Alig mozgatták meg az árfolyamokat a gyorsjelentések; a közeljövő a globális hangulattól függ.

Ennyire unalmas beszámolási szezonnal én még nem találkoztam a praxisomban – fogalmazott az egyik sokat látott bróker a legfrissebb tőzsdei gyorsjelentések kapcsán. Mondta mindezt egy olyan időszakban, amikor a hazai tőzsdeindex sorra dönti a történelmi csúcsokat, s lapzártánk idején is alig néhány százalékkal áll mindenkori legmagasabb értéke alatt.

A brókerek szinte nosztalgiázva emlékeznek azokra az időkre, amikor a gyorsjelentések nyomán éles árváltozásokat lehetett feljegyezni a piacon. Most egyetlen ilyen történt, annak sem nagyon örülhettek a befektetők: az Egis profitja még az igen rossz piaci várakozásokat is alulmúlta. Ennek közel 7 százalékos árfolyamzuhanás lett a következménye, ehhez a mértékhez azonban bizonyára kellett a globális hangulatromlás is. Az Egis-jelentés nyilvánosságra hozatalának napján a külpiaci klíma negatív volt, így az ugyanaznap jelentő Richternek sem volt esélye erősödni – főleg azután, hogy a várttól valamelyest elmaradó profitról adott számot.


Helyi érdektelenség 1

Fotó: RedDotCorbis

Sajnos igazán kirobbanó, a várakozásokat jócskán meghaladó eredményt egyáltalán nem láthattak a befektetők. Illetve, a kisebb cégeknél talán akadt ilyen, viszont ezeknél nehéz megmondani, mi a várakozás, mert általában igen gyenge az elemzői lefedettségük, jobbára csak egy-két elemzés érhető el róluk. Kifejezetten jónak tűntek például a TVK és az Állami Nyomda számai, az árfolyam-reakció viszont eltérő lett: a jelentést megelőző napokban új csúcsra járó TVK lefelé korrigált, a csúcs közelében stagnálgató nyomda papírja viszont – ha figyelembe vesszük az osztalékszelvény előző heti levágását – éppen ellenkezőleg, kitört, új magasságba jutott. Ehhez persze kellett, hogy a cég vezetése költséghatékonysági intézkedésekről is tájékoztassa a befektetőket.

TERV SZERINT. A Magyar Telekom és a Mol minimálisan a várt alatt, az OTP pedig felette teljesített, árfolyamuk esését azonban a keddi globális csökkenés indukálta. A Molnál azért, mert a második negyedévvel kapcsolatosan optimistán nyilatkozott a cég, az OTP-nél pedig összességében az jött le az elemzőknek, hogy a nemrégiben még túlzottan impozánsnak tartott 212 milliárd forintos idei eredménytervét teljesítheti a bankcsoport (egyre inkább a külföldi leánycégek kiemelkedő teljesítménye miatt).

A kisebb cégek között említésre méltó még a Graphisoft Park és a Synergon. Az előbbi új csúcsra járt a kedvező eredmény, illetve a vezetés által felfelé módosított idei profitterv nyomán. Az utóbbinál a szokásos rossz számok jöttek, ám erre nagyjából számított is a piac; a trendet inkább a cég – lapzártánk után ismertetett – terveivel kapcsolatos várakozások befolyásolhatták. A Rába már kedden kiadta előrejelzését, s miután nehéz gazdálkodási környezetben is sikerült a vártnak megfelelően teljesítenie, a menedzsment optimista jövőképe akár fel is villanyozhatja a befektetőket. A Synergonra és a Rábára is elmondható, hogy inkább csak 2008-ra lesz látható, mekkora eredménydinamikára képesek, addig inkább a befektetők reménykedése irányíthatja az árfolyamot.

A hazai piacon az idén összességében nem nő a cégek profitja, a gyorsjelentési szezon viszont semmit sem változtatott az egyedi történeteken. A gyógyszercégek – a kedvezőtlen szabályozási környezet és devizaárfolyam-változások miatt bekövetkező profitzsugorodás miatt – várhatóan tartós nyomás alatt maradnak. A Molt az iparági környezet további javulása segítheti a közeljövőben, az OTP eredményességére pedig továbbra sem lehet panasz: ha a globális tőkepiaci pénzbőség nem változik, a bankpapír továbbra is a felfelé húzhatja a piacot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik