Gazdaság

Expedíció a Merkúrra

Több űrszonda is kering jelenleg a világűrben a Mars, a Szaturnusz, vagy a Vénusz felderítésének feladatával. A célpontként meghatározott égitestek sora hamarosan tovább bővül: az Európai Űrügynökség (ESA), együttműködésben japán csillagászokkal, nemsokára a Merkúrt is alaposabb tanulmányozásnak veti alá.

A szervezet kutatói a BepiColombo nevű küldetés során két űreszközt juttatnak majd a Naphoz legközelebbi bolygó környezetébe; ezen ikerszondák egyike a planéta felszínét, a másik annak mágneses terét vizsgálja majd.


Expedíció a Merkúrra 1

A Merkúrra eddig csupán a NASA küldött szondát még 1974 és 1975 között. Egy újabb amerikai szonda, a Messenger pedig 2004-ben indult el a bolygó felé, amelyet 2011-ben ér majd el. Az európai BepiColombo ezzel szemben csak 2013-ban startolna, és hatévi utazás után érne célba. Az ikereszköz itt válna szét, hogy két független egységként végezze feladatát.

A Merkúr érdekessége, hogy igencsak hasonló a Holdhoz, mert felszíne aktív vulkáni tevékenység és erózió hiányában megőrizte ősi képét. És bár óriási központi vasmagja miatt a Föld után a legsűrűbb bolygó a Naprendszerben, mágneses tere igen gyönge, erőssége a Földének mindössze 1 százaléka. Ezért is vizsgálja majd a mágneses mezőt külön erre tervezett egység. A küldetés a legmodernebb technológiák éles tesztje is lesz egyben: a hőmérséklet a Merkúron ugyanis a 470 fokot is elérheti, így a szondáknak az intenzív hőhatásokat is ki kell bírniuk. Ezért a többrétegű, speciális szigetelésre különösen oda kell figyelni a tervezéskor. E feladattal egyébként az osztrák Astrium cég mérnökeit bízta meg az ESA.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik