Gazdaság

Kisbolygóra vadászva

Bár milliónyi aszteroida kering az űrben, csak kevéssel fordulhat elő, hogy a Földbe csapódjon. E kevesek egyike az 1999 RQ36 jelű kisbolygó.

A University of Arizona kutatói ezért most egyedülálló expedíciót terveznek az aprócska égitest megismerésére: űrszondával landolnak majd rajta és anyagmintát is vesznek a felszínéről. Ilyen vállalkozással korábban senki sem kísérletezett.


Kisbolygóra vadászva 1

Azonkívül, hogy pályája keresztezi a Földét, az RQ36 jelentősége, hogy valószínűleg a Naprendszer keletkezése körüli időkből származó anyagot is tartalmaz. Tehát feltehetően olyan ősi vegyületeket hordoz, amelyek akár a földi élet kialakulásában is szerepet játszhattak. A kutatók szerint ugyanis kisbolygók közvetítésével kerülhettek a Földre azok a nagyméretű molekulák, amelyekből kiindulva létrejöttek ez első, már élőnek nevezhető szerveződések. Az arizonai egyetem tudósait pedig éppen ezek az anyagok érdeklik, ezért speciális űrszondát terveztek begyűjtésükre. Az Osiris misszió keretében 2011-ben indítanák útjára az eszközt, amely 2013-ra érné el a célpontot, és az onnan szerzett mintákkal 2017-ben térne vissza a Földre.

A mindössze 580 méter átmérőjű égitestet egyébként az International Astronomical Union sorolta be a Földre potenciálisan veszélyt jelentő aszteroidák közé. (Ugyanez a szervezet fosztotta meg bolygó státusától a Plútót.) A meghatározás szerint ez azt jelenti, hogy közvetlenül ugyan nem fenyeget ütközéssel, de egy esetleges pályamódosulás után akár ez is megtörténhet. A kutatók így ennek lehetőségét is vizsgálják, a küldetés során pedig elsősorban azt fogják kideríteni, vajon a Napból származó elnyelt hő módosíthatja-e úgy a kisbolygó pályáját, hogy az becsapódjon Földbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik