Gazdaság

Heti portfolió – Tanácsadó

Futószalagon érkeznek a várakozásokat meghaladó gyorsjelentések a globális részvénypiaci hangulatot legnagyobb mértékben meghatározó amerikai tőzsdei cégektől. Befektetési lehetőséget keresve továbbra is rengeteg pénz kering a világban, folytatódnak a felvásárlások, a fúziók és újabb részvény-visszavásárlási programokat indítanak a cégek.


Heti portfolió – Tanácsadó 1

Ennek ellenére az ugyan még nem túlértékelt, de jelenleg a történelmi csúcsuk közelében lebegő fejlett részvénypiacok már nem kínálnak ideális belépési pontot a befektetők számára. Ezeken az árszinteken megfontolandó a kitettség fokozatos csökkentése.

Modell-portfóliónkba ezért elsősorban nem egyedi részvényeket válogattunk, hanem jól diverzifikált ConCorde alapokat, amelyek fundamentális elemzések alapján, hosszú távú befektetésekre koncentráló, értékalapú befektetéseket kínálnak. Míg a Kötvény Alap legfőképpen a magyar államkötvényekben és diszkontkincstárjegyekben igyekszik tartani, illetve egyéb alacsony kockázatú eszközökbe fekteti az eszközeit, a Részvény Alap magyar papírokba allokálhatja portfóliójának akár a 95 százalékát is.

Véleményünk szerint érdemes jegyezni a hamarosan a tőzsdére kerülő orosz VTB bankcsoport papírjaiból. A VTB a vállalati szférában a legaktívabb, de a bank lakossági hitelállománya is szédületes tempóban bővült. Az alacsony orosz hitelpenetráció okán továbbra is hatalmas növekedési lehetőségek rejlenek a piacban. A magas megtérülés és a problémás hitelek alacsony szintje ellenére a VTB már a szektortársaknak megfelelő értékeltségi mutatókon fog piacra kerülni.


Heti portfolió – Tanácsadó 2

A japán bankrészvények historikus árazás alapján nem tekinthetők drágának, az elmúlt időszakban látott teljesítményüket látva pedig túladottá is váltak. Gyors hitelbővülésre ugyan nem lehet számítani, de a vagyonkezelési szegmens, illetve az értékpapír-kereskedelem szépen profitálhat a megtakarítási szerkezet átstrukturálódásából. A belső fogyasztás bővülésének megélénkülése akár egy kamatemelési hullámot is beindíthat, ami a növekvő marzsokon keresztül lehet kedvező a bankok számára.

A Renault jelenleg az első számú „fordulat-sztori” az autóiparban: a relatív mutatók alapján az egyik legolcsóbb vállalat a szektorban. A Renault és a Nissan (az utóbbi 44,3 százalékban a Renault tulajdona) 2006-os gyenge éve után erőteljes modelloffenzíva várható mindkét cégnél, s a kapacitáskihasználtság javulásával magasabb profitabilitással is működhetnek.



• Vegyünk kakaót!: Oláh Flórián árutőzsdei szakértő
Pillanatnyilag a kakaó kínál jó beszállási lehetőséget az árutőzsdék termékei közül. A világ össztermelésében ugyanis a folyamatosan növekvő fogyasztáshoz képest jókora deficit várható a 2006/2007-es szezonban, ami erősen megdobhatja e termék árfolyamát. A Nemzetközi Kakaó Szövetség (ICCO) szerint a hiány 103 ezer tonna körül alakul, de az elemzők többsége nem tart kizártnak a keresletnél 200 ezer tonnával alacsonyabb termésmennyiséget sem. A Londonban és New Yorkban is jegyzett kakaót az utóbbi piacon érdemes megvenni, mivel az elektronikus rendszernek köszönhetően hosszabb kereskedési idő áll rendelkezésre. A két hete még 2000 dolláron álló kurzus rövidesen 1750 dollárra csökkenhet, s ezen az áron már érdemes vétellel próbálkozni. Ha rögtön két kontraktust nyitunk, akkor az egyiket az idei árfolyamcsúcs elérése esetén zárjuk, a másikat pedig akár a potenciálisan elérhető 2200 dollárig is tarthatjuk. Egy esetleges veszteség csökkentésére pedig adjunk stop megbízást 1700 dolláron már a pozíció felvételekor.




Heti portfolió – Tanácsadó 3

• A hét dilemmája: Eltörlik-e a sávot?
Miután a kormány és a jegybank az elmúlt hetekben sikeresen fogta vissza a forint sáveltörlésével kapcsolatos piaci spekulációkat, a héten a korábbiaknál lényegesen megengedőbb hangvételben nyilatkozott a kérdésről Veres János. A pénzügyminiszter szerint a téma nem tabu a kormány számára, sőt, jelenleg is folynak szakmai egyeztetések a tárca és a jegybank között. Az exportőrök, a devizahitelesek és a lényegében a gazdaság összes szereplője szempontjából lényeges témában eddig csak szűkszavú, a sáveltörlési spekulációt hűtő nyilatkozatok láttak napvilágot. A piaci reakciók alapján egyelőre úgy tűnik, ennek nagyobb hitelt adnak a befektetők, mint a sorból kilógó pénzügyminiszteri jelzésnek. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy egy kormánytag nem a karakteres elhatárolódás hangján szólalt meg. Hogy kommunikációs baki-e vagy a sáveltörlés meglebegtetését szolgáló nyilatkozat. Meglehet, mindkettő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik