Gazdaság

Még kivár a jegybank

Várhatóan májusban kezdi el kamatcsökkentési sorozatát a Magyar Nemzeti Bank (MNB), az év végén 7 százalék lehet az alapkamat.

Nem változtatott irányadó kamatán hétfőn a jegybank monetáris tanácsa (MT), így az alapkamat továbbra is 8 százalékon áll. A piaci elemzők erre a döntésre számítottak, de tulajdonképpen az is benne volt a pakliban, hogy megkezdődik a már várt kamatcsökkentési sorozat. Az ebbéli várakozások felerősödtek a piacokon az elmúlt hetekben, részben a forint erősödése, a kockázati felárak csökkenése, valamint a februárban lanyhuló béremelkedési ütem miatt. Az idei első negyedévben tetőző infláció után a várakozások szerint a második félévtől a ráta erőteljes csökkenése indul meg, ennek mehet elébe lazításával az MNB.

Simor András a döntést követően elmondta, hogy egy MT-tag a 25 bázispontos kamatcsökkentésre szavazott. A jegybankelnök ugyanakkor hozzátette, hogy a tanács az inflációs folyamatok javulása esetén lát lehetőséget a kamatszint mérséklésére. Ennek alapján több elemző véli úgy, hogy májusban, az MNB inflációs jelentésének közzététele után nyílik majd lehetőség a kamatcsökkentések elindítására, feltéve, ha a jelentés kedvező inflációs kilátásokról számol be. Néhány közgazdász úgy látja: már most is meglett volna a lehetőség a lazításra, ám Simor a kivárással és az inflációs veszélyekre – így a béralakulás bizonytalanságaira – való hivatkozással tekintélyt akar szerezni a piacon; bizonyítani szeretné, hogy valóban elkötelezett az infláció elleni küzdelemben.


Még kivár a jegybank 1

A nemrég kinevezett elnök, úgy tűnik, elkezdte az általa helyesnek tartott szervezeti változtatásokat a jegybank háza táján, s nem kisebb fába vágta a fejszéjét, mint az MT átalakításába. Ehhez a jegybanktörvény módosítása szükséges. Simor egy konferencián kifejtette, hogy az MT optimális létszáma véleménye szerint 5-7 fő lenne, a jelenlegi 13 tag túl sok. Ráadásul szerinte a tanács munkájának jót tenne, ha a tagok cseréje fokozatosan, több évre elnyújtva következne be. Az elnök szorgalmazta azt is, hogy a külső és a belső tagok aránya legyen kiegyensúlyozottabb. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a házon belülről jelölt tagok száma emelkedne. Jelenleg az elnökön kívül a három alelnök vesz részt a tanács munkájában, ám közülük kettő mandátuma a nyáron lejár. Simor egy másik nyilvános megszólalása alkalmával azt is felvetette: legyen csak két alelnöke a jegybanknak, ám azok az MT döntés-előkészítő munkájában kapjanak kulcsszerepet. Hozzátette, hogy a jelenlegi tagok ismerik a tanács átalakításával kapcsolatos álláspontját, s azt nem személyes támadásként élik meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik