Gazdaság

Simor András átvenné a szlovák tapasztalatokat

Magyarország átvehetné az utóbbi évek szlovák gazdasági tapasztalatait, hiszen a szomszéd ország - különösen a magyarhoz képest - rendkívül gyors növekedési ütemben fejlődik - mondta Simor András.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke vasárnap Washingtonban, ahol a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tavaszi tanácskozásán vett részt elmondta, hogy a világ átlagos ötszázalékos növekedési üteménél egyes országok sokkal gyorsabban fejlődnek, különösen Közép-Kelet-Európában. A szlovák jegybank elnöke például úgy tájékoztatta, hogy a szlovák gazdaság az első három hónapban éves szinten 10 százalékkal növekedett, ami a 2,5 százalék körüli magyar növekedés alapján “elég figyelemre méltó”.

“Ez el kell, hogy gondolkoztasson mindenkit arról, mi az amit Szlovákiában jól csináltak az elmúlt pár évben, és mit lehet ebből átvenni, hogy mi is fölzárkózhassunk ehhez a rendkívül gyors növekedési ütemhez a következő években” – mondta Simor András.

Tájékoztatása szerint az IMF-tanácskozáson minden hozzászóló optimistán látta a világgazdaság helyzetét, ugyanis idén és jövőre is közel 5 százalékos növekedés várható, amire nagyon régen nem volt példa. Európa növekedése tekintetében szintén “nagyon optimisták” a szakemberek; ebben fontos szerepet játszik a német gazdaság újjáéledése, amely a költségleszorító intézkedéseknek köszönhető. Simor András beszámolója szerint Washingtonban nem aggódnak a magyar gazdaság helyzete miatt, inkább “keresik a lehetőségeket, hogyan lehetne a növekedést felgyorsítani”.

Kifejtette: a magyar növekedés visszaesése nyilván a kiigazítás szükséges következménye, most az a kérdés, miképpen folytatható a kiigazítás úgy, hogy az a “legkisebb növekedési áldozattal” járjon. Ehhez vélhetően arra van szükség, hogy a már megtett bevételnövelő intézkedések mellett minél hamarabb megtörténjenek a strukturális reformok, amelyek hozzásegítenek, hogy ne egyszeri kiigazításról legyen szó, az eredmények tartósak maradjanak – tette hozzá.

Simor András úgy látja, hogy a globális és különösen az európai gazdaság élénkülése számtalan lehetőséget teremt Magyarországnak, hiszen a magyar külkereskedelem jelentős része az EU 15 régi tagországával bonyolódik. Véleménye szerint Magyarország ezenkívül még mindig vonzó terep a befektetők számára, mert költségszintje a környező államokhoz hasonlóan jelentősen alacsonyabb a nyugat-európainál, bár lassan már felzárkózik ahhoz.

A jegybanki elnök elmondta: Magyarország felzárkózása érdekében az MNB elsőrendű feladata az árstabilitás biztosítása, az infláció csökkentése. E téren még “hatalmas feladatok” vannak – jegyezte meg, utalva arra, hogy Lengyelországban és Csehországban két százalék alatti az infláció, Szlovákiában némileg fölötte van, Magyarországon viszont “remélhetőleg tetőzött 9 százalékon”.

Simor András elmondta: Washingtonban elsősorban az IMF eseményeit követte figyelemmel, hiszen a Világbank Magyarország számára egyre kisebb fontosságú intézmény; fejlett országként már nem számíthat hiteleire, és azokhoz a piacokról szinte olcsóbban hozzájuthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik