Gazdaság

A Szuhoj gépeket is külpiachoz juttatja a Malév

Az orosz AiRUnion légiszövetség és a tagjainak magánrészvényesei által 49 százalékban birtokolt Malév szándéknyilatkozatot írt alá orosz gyártmányú, új regonális repülőgépek közös használatáról európai járatokon.

A hírt egy moszkvai lap közölte, a Sukhoi Super Jet (SSJ) 100-asok külpiaci kiléptetésének kecsegtető kísérletéről cikkezve. Bár az AiRUnion hivatalosan nem törekszik arra, hogy betagolja a Malévot a soraiba, Borisz Abramovics, az AiRUnion felügyelőtanácsi elnöke pénteken jegyzőkönyvet írt alá Gönci Jánossal, a Malév vezérigazgatójával olyan SSJ-gépek közös használatáról, amelyek az orosz légiszövetség parkjához tartoznak majd, írta a Vremja Novosztyej.

Az orosz lap megjegyezte, hogy az SSJ műszakilag még nincs a megrendelések teljesítésére kész állapotban, és az AiRUnion egyelőre nem kötött végleges szerződést azoknak a gépeknek a megvásárlására, amelyeket a Malévval közösen kíván használni.

Az AiRUnion előzetes megállapodást kötött csupán tavaly júliusban 15 SSJ megvásárlására a Sukhoi (Szuhoj) polgári repülőgépeit fejlesztő orosz céggel, egyben elővételi jogot kötve ki további 15 SSJ-re. Egy hónap múltán az AiRUnion kinyilvánította készségét a megrendelés 50 gépre való növelésére. A végleges szerződés aláírását (legalább az első 15 gépre) múlt novemberre tűzték ki, de ez ideig nem került rá sor – emlékeztetett a liberális újság.

Mindamellett a Vremja Novosztyej úgy ítélte meg, hogy a Malév-megoldás fényesebb kilátásokkal kecsegtet, mint az SSJ külpiaci kiléptetésére tett eddigi kísérletek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik