Gazdaság

Unióspénz-behajtásba kezd az MFB

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. bankcsoporthoz tartozó Magyar Követeléskezelő (MKK) Zrt. hajthatná be a szabálytalanul felhasznált uniós támogatásokat.

Egy önálló képviselői indítvány feljogosítaná a céget arra, hogy az uniós források valamint az állami támogatások jogszabálysértő, nem rendeltetésszerű vagy szerződésellenes felhasználásából eredő követelések behajtására irányuló kezelési tevékenységet is végezhessen.

A Molnár Albert (MSZP) és Lakos Imre (SZDSZ) által jegyzett, az MFB-ről szóló törvényt módosítani kívánó javaslat már szerepel az Országgyűlés napirendjén.

A 2,894 milliárd forint saját tőkéjű társaság a bankcsoporton belül a követeléskezelésre szakosodott. Rosenthal Zoltán, az MKK vezérigazgatója elmondta: a társaság 2006 végén közel 11 ezer adós 328,4 milliárd forint névértékű követelését tartotta nyilván a könyveiben (a tényleges bekerülési érték ennél alacsonyabb). Az MKK 2006-ban 31,8 millió forint mérleg szerinti nyereséget ért el, közel 4,4 milliárd forintos mérlegfőösszeg mellett.

Az MKK végzi 2003 óta a felszámolás alatt álló szervezetek adó- és társadalombiztosítási tartozásaiból származó követelések érvényesítését is: követelésállományának több mint 80 százalékát 2006 végén az adó- és járulékkövetelések tették ki, a többi a bankcsoporton belül, illetve más hitelintézetektől megvásárolt követelés volt.

A társaság a hitelintézeti törvény szerint úgynevezett work out tevékenységet – vagyis a követelések megvásárlás nélküli kezelését – csak törvényi felhatalmazás alapján végezhet, ennek lehetőségét teremtené meg a törvényjavaslat, amely felhatalmazná az MKK-t arra is, hogy az MFB csoporthoz tartozó szervezetek követeléseit is megbízási szerződések alapján kezelje.

A szabálytalanul felhasznált és ezért visszafizetendő közösségi támogatások visszatérítéséért a Bizottság felé a végső pénzügyi felelősséget a tagállamok viselik, ezért a javaslat indoklása szerint költségvetési érdek fűződik a szabálytalanul felhasznált támogatások minél eredményesebb behajtásához.

A vezérigazgató szerint még nem lehet tudni, ez mekkora piacot jelentene az MKK-nak. A bankok “mortalitási” aránya adhat némi támpontot, náluk a bedőlt szerződések aránya átlagosan 0-15 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik