Gazdaság

Sokaknak egyhetes volt a hétvége

Budapest kiürült, a vidéki panziók, wellnesshotelek, kastélyszállók telítve voltak; a külföldieket nem ijesztette el a nemzeti ünnepre várt tüntetések híre és sok magyar család egyhetesre bővítette a négynapos szünetet – vonható meg az év első hosszú hétvégéjének mérlege.

Míg az októberi utcai harcok és az MTV ostroma után egyértelműen csökkent a Magyarországra látogató külföldiek száma és számtalan foglalást lemondtak, az 1848-as forradalmi megemlékezés – a várt és valóban bekövetkező utcai gyújtogatások és tömegoszlatás ellenére – nem járt hasonló következményekkel. – mondta a Napi Gazdaságnak Molnár Gabriella, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke.

A fővárosi szállodák jó kihasználtsággal működtek, a Danubius lánc hoteljei például megteltek, de a vidéki panziók, wellnesshotelek és kastélyszállók tulajdonosai sem panaszkodhattak. A budapesti fürdőkben átlagos volt a forgalom, egyedül 15-én választották a megszokottnál kevesebben ezt a kikapcsolódási formát. Sokan inkább megemlékezésekre mentek, vagy a telken, kiskertjükben végezték el a tavaszi munkákat.

Sokan látogattak át Ausztriába, Szlovákiába síelni, de a Romániába irányuló határforgalom is megélénkült 14-15-én. A nemzeti ünnep napján viszont a másik irányból, Romániából is érezhetően többen léptek be Magyarországra, mint máskor – tudta meg a lap Tímár Zoltántól, a határőrség kommunikációs osztályvezetőjétől.

Az utazók körében egyre népszerűbb az üdülési csekk: a vásárlás 34, a beváltás pedig 176 százalékkal nőtt az év eddig eltelt időszakában az előző év elejéhez képest – mondta Karácsony Mihály, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) elnöke, majd hozzátette: a csekk rövid időn belül – a hosszú hétvégék számától függetlenül is – átveszi a magyar turizmus motorjának szerepét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik