Gazdaság

Esett a költségvetési létszám és a reálkereset

Az idén januárban a bruttó átlagkereset 7,1, a nettó 0,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a januári reálkereset – a fogyasztóiár-index 7,8 százalékos növekedése mellett – 6,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A KSH közleménye szerint a legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma 2007 januárjában átlagosan 2,777 millió volt.

Januárban a költségvetési szférában 753 ezren dolgoztak. A versenyszférában mintegy 1,952 millióra nőtt a létszám. A költségvetésben alkalmazottak száma 3,4 százalékkal csökkent, a versenyszférában 2,1 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Tavaly a bruttó átlagkereset 8,1 százalékkal, a nettó 7,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, a reálkereset – a fogyasztóiár-index 3,9 százalékos növekedése mellett – 3,5 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Tavaly januárban a bruttó átlagkereset 6,1 százalékkal, a nettó 7,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – a fogyasztóiár-index 2,7 százalékos növekedése mellett – 4,8 százalékkal nőtt 2005 januárjához viszonyítva.


Tavaszi-nyári mélypontok


„Az adatok megegyeznek az általunk jelzett tendenciákkal” – mondta a FigyelőNetnek Bíró Péter, a Gazdaságkutató Intézet elemzője. Hozzátette, várható volt, hogy tovább folytatódik a reálbér-csökkenés, mivel – decembert leszámítva – sem a bruttó, sem a nettó keresetek nem emelkedtek az elmúlt negyedévben.


A kutatóintézetnél február-márciusra várják az inflációs csúcsot, a pénzromlás mértéke azonban utána csökkenni fog. „A reálbéreknél viszont nyár elejéig várható egyfajta ütemesen erősödő csökkenés, utána azonban javulásra, az év végén pedig stagnálásra lehet számítani – így várhatóan összesen 3,5 százalékos lesz az éves reálbér-csökkenés” – mondta Bíró Péter. Hozzátette, a versenyszférában májusra, a költségvetési szektorban júniusra várják a mélypontot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik