Gazdaság

Osztrák vetélytársa lehet a Postának

Magyar Posta Zrt. a 2009-es teljes piacnyitáskor tőkeerős versenytársakat kap a levél- és a csomagtovábbítás terén – állítja a Magyar Nemzet. Ezt bizonyítja, hogy az osztrák posta még az idén továbbterjeszkedne Magyarországon.

A postatörvény még két évig monopóliumot garantál az állami szolgáltatónak, de csak az 50 grammnál nem nehezebb küldeményeknél. A csomagküldésben már versenypiac van, amit multinacionális cégek uralnak. A lap szerint éppen ezért a csomagpiacon várható az Österreichische Post (ÖP) AG további terjeszkedése.

Az osztrák postának ugyanis már van érdekeltsége Magyarországon: 2005 végén vette át a reklámanyagok, szórólapok terjesztésében érdekelt Feibra Magyarország Kft.-t. A terjeszkedés jegyében ráadásul tavaly májusban a szlovákiai Kolos reklámanyag-terjesztőt is megvásárolta, ezzel már három érdekeltsége van Szlovákiában. A magyar Nemzet azt írja: az ÖP vezetői azzal számolnak, hogy a német konkurencia megjelenése miatt 2009–2010-től az üzemi eredmény 20-25 millió euróval kevesebb lesz, de többek között az üzleti csomagküldés révén a hét-nyolc százalékos eredményráta később is tartható lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik