Gazdaság

Meglékelt zászlóshajó

Felszámolják a Transelektro Energetikai és Környezet­védelmi Zrt.-t. A cégnek immár nincs fedezete az adósságaira.

Jöjjön el Székely Péter, és mondja meg, hol a lóvé – fakadt ki a korábbi fő tulajdonos ellen egy nyugdíjas részvényes a Transelektro Energetikai és Környezetvédelmi (TEK) Zrt. múlt heti közgyűlésén, miután Ács Sándor a társaság elnöke bejelentette: jogerőre emelkedett a cég felszámolását elrendelő bírósági határozat. A kisrészvényesek nem értik, hogyan omolhatott össze az ezredfordulón még eredményes, 2004-ben is még „csak” 1,4 milliárd forintos veszteséggel záró társaság. A Transelektro-csoport zászlóshajójának tartott cég 2005-ös mérlege mindenesetre már 5,7 milliárd forintos deficitet mutatott.

A kistulajdonosok az elmúlt kilenc hónapban levelekkel, a közgyűléseken pedig kérdésekkel bombázták a mindenkori többségi tulajdonosokat és a cég vezetőit, de szerintük kielégítő választ máig nem kaptak kérdéseikre. „Megértem az elkeseredettségét azoknak, akik elvesztették a pénzüket, de ezt a társaság 2005 előtti vezetőin kell számon kérni” – mondja Tímár Gyula, a Vegyépszer vezérigazgatója, a Transelektro-csoport mentőakciójának irányítója. A kisbefektetők összesen mintegy 400 millió forintot buktak a csoport összeomlásakor. Úgy vélik, veszteségeikért – legalább részben – a Vegyépszer vezetésével, továbbá a Resonator Kft. és a Közgép Zrt. részvételével felálló mentőcsapat a felelős.


Meglékelt zászlóshajó 1

A Transelektro-csoport energetikai cégének már sem vagyona, sem üzletei nincsenek. Fotó: Szigeti Tamás

PAKETTVÁNDORLÁS. A likviditás helyreállításához a múlt év elején újabb forrásokra volt szüksége a Transelektro-csoportnak, miután köztartozásai, banki, illetve szállítói adósságai elérték a 62 milliárd forintot. Székely Péter, a Transelektro akkori többségi tulajdonosa, elnöke a finanszírozhatóság fenntartásához 3 milliárdos állami hitelgaranciát tudott kialkudni Kóka János gazdasági miniszternél. A tárca azonban feltételül szabta, hogy a 42 százalékban a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tulajdonában lévő Ganz-Transelektro Villamossági (GTV) Zrt. alá rendezzék a csoport vállalatait. A minisztériumban úgy vélték, így ellenőrizni tudják a hitel felhasználását. A gépipari csoportot tulajdonló Transelektro Management (TM) Kft. ezért egy 41 százalékos TEK részvénycsomagot átadott a GTV-nek, ezt a TEK 10 százaléknyi saját részvénnyel megtoldotta, a kisrészvényesek megkérdezése nélkül. Ezzel az energetikai és környezetvédelmi társaság a GTV többségi tulajdonába került. Tímár Gyula azt mondja, gyakorlatilag értéktelen részvényekről beszélünk, hiszen a társaságnak a 2005-ös mérlege szerint ekkor már negatív volt a saját tőkéje. A kistulajdonosok megpróbáltak kiszállni a társaságból, a GTV azonban elzárkózott attól, hogy részvényeiket megvásárolja.

A TM ekkor már a Vegyépszer többségi tulajdonában volt, és érdekeltséget szerzett benne a Resonator, valamint a Közgép is, miután a korábbi tulajdonosok, a Transelektro-csoport társaságainak vezetői eladták részesedésüket. Székely Péter nem vonult ki teljesen, 23 százaléknyi pakettet megtartott a cégben, a mentőakcióban azonban már nem vett részt. Egy volt kollégája szerint jó érzékkel, jó időben kiszállt. A kisbefektetők kezdetben támogatták a Vegyépszer vezette konzorciumot, de úgy látták, nem sokkal a tulajdonviszonyok átrendezése után megváltozott a stratégia.

INGATLANOK ZÁLOGBAN. A TEK ugyan versenyképes termékekkel, komoly szellemi tőkével rendelkezett, mégis nagy bajban volt. A kisbefektetők azt mondják, a Transelektro-csoport több társaságának a hiteleihez adott garanciát, ingatlanjait elzálogosították. Ráadásul, amikor jó néhány vezető, köztük Guba János vezérigazgató is távozott, akkor több üzlet is kútba esett, s a piac bizalma megingott. „Tőkeemeléssel még ekkor is meg lehetett volna menteni a társaságot a felszámolástól” – állítja Kalmár István, aki 2002-ig a cég finanszírozási igazgatója volt, most 11 százalékos pakettje van és a kisrészvényesek szószólója. Utóbbiak szerint a Vegyépszer vezette konzorciumnak nem a felszámolás elkerülése volt a célja. Úgy vélik, például a paksi atomerőmű karbantartási és felújítási megbízásaiért Tímár Gyula cégének versenytársa volt a TEK.

Az atomerőmű üzemidő hosszabbítása komoly rendeléseket adhat, most már a TEK helyére lépett Transelektro Fővállalkozó és Kereskedelmi (TFK) Kft.-nek. Ez a cég a Vegyépszer érdekeltségébe tartozó Magyar Útépítő (MAÚT) Kft. átalakulásával jött létre, és átvette a TEK nukleáris üzletágát, üzletekkel, szakemberekkel együtt. „Szükségszerű volt ez a lépés, hogy a paksi atomerőműben zavartalanul folytatódjon a munka, mert a TEK fizetésképtelensége miatt annak alvállalkozói levonultak a területről” – magyarázza Tímár Gyula. Megjegyzi, hogy a TFK nemcsak a munkákat és az embereket vette át, hanem kifizetettnek tekintette azt a 900 millió forintos előleget is, amelyet a paksi atomerőmű még a TEK-nek adott, de teljesítést nem kapott érte. Fontos szempont volt, hogy az ugyancsak a csoporthoz tartozó, és szintén felszámolás közeli állapotban lévő Ganz Röck Kazán és Erőművi Berendezések Zrt. által a paksi munkákhoz már legyártott egységeket ne kelljen kidobni, ez ne növelje a társaság veszteségeit.

TEK Zrt. – egy összeomlás fázisai

1. 2005-ben 5,7 milliárdos veszteség halmozódik fel a Transelektro Energetikai és Környezetvédelmi ( TEK) Zrt.-nél, a saját tőke pedig negatívba fordul
2. A társaság kormánygaranciát kap, ám ennek feltételeként a Ganz Transelektro Villamossági Zrt. ellenőrzése alá kerül
3. A nukleáris üzletágat átveszi a Transelektro Fővállalkozó és Kereskedelmi (TFK) Zrt.
4. A TFK megvásárolja a Ganz Röck Zrt.-t a TEK-től
5. Jogerőssé válik a TEK felszámolása

A TFK nem sokkal ezután egyébként 14 millió forintért megvásárolta a TEK-től a kazángyártó céget. A Vegyépszer vezérigazgatója szerint nem a paksi volt az egyetlen olyan üzlet, amit kis híján elvesztettek. A Transelektro-csoport mentőakciója során oly sokat emlegetett tuzlai erőműprojekt is veszélybe került, miután a kétszer 4 millió eurós előleget a TEK Tímár Gyula szerint nem erre a munkára, hanem a cég működtetésére fordította. A Vegyépszer vezette társulás vállalta a munka finanszírozását. A vezérigazgató közlése szerint a válságkezelés során összesen legalább 700 millió forintot tettek be a cégbe.

FELSZÁMOLÁS TERVEN FELÜL. Tavaly nyáron egyébként még Tímár Gyula is úgy vélte, hogy a TEK és a Ganz Röck túlélheti a válságot, a GTV-t, illetve a Ganz Transelektro Közlekedési (GTK) Zrt.-t viszont felszámolják. A kazángyár valóban megmenekült, a GTV-t eladták egy belga szakmai befektetőnek, amely azóta is ellátja munkával a tápiószelei gyárat. A GTK-t a várakozásoknak megfelelően felszámolták, de erre a sorsra jut a TEK is. Tímár Gyula azt mondja, tavaly nyári optimista nyilatkozata után sok olyan dolog kiderült a TEK-ről, amire nem számítottak.

Az energetikai társaság ma már csak papíron létezik. Se vagyona, se üzletei nincsenek, viszont több százmilliós szállítói, illetve köztartozást hagy maga után, amire nem látszik fedezet. Csoportszinten valamivel jobb a helyzet Tímár Gyula szerint. Az összesen bő 62 milliárdnyi adósságnak a 80-85 százalékát valamilyen formában sikerült rendezni. A fennmaradó résznek is kisebb hányada a szállítói tartozás. A TEK kisbefektetői mindenesetre rendkívüli közgyűlést kezdeményeztek, ahol szeretnének magyarázatot kapni a ma már mindössze 12 embert foglalkoztató társaság vezetőitől az elmúlt kilenc hónap történéseire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik