Gazdaság

Veres: a kockázatok az idővel csökkennek

Fokozzák a büdzsé ellenőrzését, a 2008 utáni kockázatok pedig úgy csökkennek majd, ahogy közeledünk ehhez az időszakhoz. Felmerülhet az adóterhek csökkenése is – nyilatkozta Veres János a Napi Gazdaságnak.

A miniszter felvetette az adóterhek enyhítését, ami az adóbázis szélesítésével lenne megvalósítható: ugyanazt az adót több adózó fizeti be, így csökkenhetnek az egy adózóra jutó terhek. Ám erre semmiféle ígéretet nem volt hajlandó tenni.

A költségvetési fejezeteknek (minisztériumoknak, intézményeknek) már most negyedévente be kell számolniuk gazdálkodásukról. Más országok tapasztalatai alapján már folyik a háttérmunka, aminek végén a szabályalapú költségvetési tervezés irányába tesz lépéseket a kormány. Ennek hatásai leghamarabb a 2008-as büdzsében jelenhetnek meg – mondta.

Az elemzők által a 2008 utáni időszakkal kapcsolatban említett kockázatokkal kapcsolatban a pénzügyminiszter úgy vélte, ahogy közeledünk ehhez az időszakhoz, a rizikó csökkenni fog.
Veres egyetértett Brüsszellel abban, hogy a nyugdíjrendszer fenntartható finanszírozása az egyik legsürgősebben megoldásra váró problémája a magyar államháztartásnak.

Ez ügyben újabb döntések születnek a következő hónapokban, de a munka fázisa miatt most még ezekről sem számolhatott be a miniszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik