Gazdaság

Kóka: szabadabb gazdaság kell

Magyarországon szükség van a nemzetközi összehasonlításban is túlzott mértékű állami elosztó rendszerek átalakítására, az állami szerepvállalás csökkentésére a „szabadabb gazdaság" érdekében – jelentette ki Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az MTI-nek szerdán.

A miniszter annak kapcsán nyilatkozott, hogy az amerikai Heritage Foundation idei, kedden nyilvánosságra hozott felmérésében Magyarország a tavalyihoz képest egy hellyel visszacsúszott a „gazdasági szabadságlistán”. Mint a FigyelőNet is megírta, a felmérés során 10 területet, a vállalkozás, a kereskedelem, a költségvetés, a monetáris politika, a befektetés, a pénzügyek, a tulajdonjogok, valamint a munkavállalás szabadságát, továbbá a kormánytól függés mértékét és a korrupciót elemezték. Magyarország világviszonylatban a 44., 41 európai ország közül a 25. helyen áll, helyezése kissé elmarad a régiós átlagtól.

Kóka János elmondta: a felmérés alapján Magyarország a mérsékelten szabad gazdaságú országok közé tartozik, a cél, hogy a mérsékelt jelző eltűnjön az értékelésből. A kisebb, hatékonyabb állam jótékony hatással van a gazdaság szabadságára, és ily módon elősegíti az egyén boldogulását, a tehetség és a képességek kibontakoztatását – mondta a gazdasági miniszter.

Hozzátette, hogy a versenyképesség javítása érdekében szükség van a vállalkozásokat terhelő járulékrendszer átalakítására, és fel kell számolni a vállalkozások szabadságát akadályozó felesleges adminisztrációs kötöttségeket.

Kóka János szerint fel kell lépni a teljesítmény elismerését, a verseny szabadságát és a közintézmények működését akadályozó korrupció ellen. A jogbiztonság erősítése érdekében meg kell erősíteni a fogyasztóvédelmi és a versenyfelügyeleti szervezeteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik