Gazdaság

A svájci bankokba menekül a hazai tőke

Svájc, Liechtenstein, Belgium és Ausztria bankjai menedéket nyújthatnak az APEH vagyongyarapodási vizsgálatai elől menekülőknek.

A lichtensteini alapkezelők és a svájci bankok továbbra is védelmet nyújtanak azoknak, akik a magyar adóhatóság – elsősorban a vagyongyarapodási vizsgálat – miatt külföldre kívánják menekíteni pénzüket – írja a Magyar Nemzet.

Az APEH idén tízezer vagyongyarapodási vizsgálat indítását tervezi, nemcsak a “felső tízezer”, hanem a kevésbé módosak körében is. A szakértők szerint nagy gondot fog jelenteni, hogy a pénzügyi tőke jelentős része kimenekül a magyarországi pénzintézetekből. Valószínűleg Liechtenstein és Svájc lesz a kimenekített megtakarítások felvevőhelye – olvasható a lapban.

Svájcban kamatozik a világ összes megtakarításának fele. A statisztikák szerint a svájci bankbetétek összege négyezer milliárd svájci frank, ennek 55 százaléka külföldieké, köztük magyaroké. Svájc mellett Ausztria és Belgium is védelmet nyújthat: mindössze a lekötött összeg után kell adót fizetni, az anonimitást nyújtó banktitok továbbra is megmarad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik